Hlavní obsah

Nalezené ostatky sovětského válečného pilota pohřbí v Hlučíně

– Hlučín
Právo, Denisa Telaříková

Ostatky pilota Rudé armády, Ukrajince Vasilije Alexejeviče Staška, které byly loni v září nalezeny u Klimkovic na Novojičínsku, budou pohřbeny na ruském vojenském hřbitově v Hlučíně na Opavsku. Vojenský obřad se uskuteční v neděli 26. dubna.

Foto: Archiv města Hlučína

Dosud bylo na náhrobku v azbuce napsáno „bezejmenný“.

Článek

Právě 27. dubna 1945 byl třiadvacetiletý pilot se svou stíhačkou Lavočkin La-Z u Klimkovic sestřelen během osvobozovacích bojů.

Obce na Ostravsku si 70. výročí konce 2. světové války nyní připomínají mnoha vzpomínkovými akcemi. Ta první se konala ve středu 15. dubna v Sudicích na Opavsku, kde před 70 lety začala jedna z největších vojenských akcí v tehdejším Československu, takzvaná ostravsko-opavská operace, která přinesla svobodu Ostravě a dalším městům na severu Moravy a ve Slezsku. Oslavy v Moravskoslezském kraji vyvrcholí 30. dubna celodenní akcí, při níž Ostravou znovu pojedou tanky a u řeky Ostravice se strhne válečná vřava.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Našli i pilotovy osobní věci

Neobvyklá akce spojená s připomínkou útrap 2. světové války se uskuteční právě i v Hlučíně na Opavsku, a to kvůli loňskému objevu historiků v Klimkovicích, kde vykopali několik cenných artefaktů. Kromě části lidských ostatků se jednalo například i o motor či palubní zbraně. Zachovaly se ale i osobní věci zmíněného pilota.

„Našli jsme jeho tašku na mapy, botu, zbytky oblečení i navigační pravítko,“ uvedl historik a pracovník leteckého muzea v Suchdole nad Odrou Petr Bartošík.

Dodal, že jemu a dalším amatérským nadšencům se v minulosti už podařilo identifikovat hned několik sestřelených letců. „Podařilo se nám to i u jednoho amerického pilota či u německých stíhačů,“ zavzpomínal.

Rodina netušila, kde zemřel

Chápe to jako důležité ukončení smutného příběhu mladého muže, který před 70 lety padl na sklonku 2. světové války. „Je to podstatné i pro jeho rodinu. Ta nyní už ví, kde je pohřbený. Konečně se voják dočká označeného hrobu,“ řekl Bartošík.

Upozornil tak na to, že dosud rodina pilota netušila, kde skončil svůj život. Hrob v Hlučíně, kde byla uložena velká část jeho ostatků nalezených po válce, byl dodneška označen nápisem v azbuce znamenajícím „bezejmenný“.

Kosterní ostatky nalezené v troskách zříceného letadla dostal k prozkoumání patolog ostravské nemocnice, aby potvrdil jejich původ. Tyto ostatky se budou nyní na konci dubna pohřbívat v Hlučíně do původního „bezejmenného“ hrobu. Na pohřeb podle hlučínské mluvčí Ivany Gračkové přijede i dvaasedmdesátiletá neteř Vasilije Staška, kterou se podařilo kontaktovat. Lydie Maximová dodnes opatruje fotografie svého strýce.

„Byl to takový ušatý kluk. Když jsem ho viděl na snímku, nevnímal jsem v něm vojáka, ale spíše dítě,“ líčil klimkovický místostarosta Jakub Unucka, který ženu na Ukrajině vypátral. Podle hlučínského starosty Pavla Paschka je symbolické, že ukrajinský letec, který padl ve službách sovětské Rudé armády, je pohřben právě v Hlučíně.

Bratr proti bratrovi

„Současné napětí mezi Ruskem a Ukrajinou je v mnohém podobné situaci na Hlučínsku za 2. světové války. I tady stál mnohdy bratr proti bratrovi, protože místní bojovali jak v řadách Rudé armády, tak na německé straně. Válka je vždycky strašná, ale když proti sobě stojí sousedé, kteří do té doby spolu třeba chodili na pivo, je to o to strašnější,“ připomněl Paschek.

Pilot se dočká všech vojenských poct. Pohřební průvod vyjde v neděli z hlučínského parkoviště u hřbitova v 10:45. Jeho součástí bude kapela i čestná vojenská jednotka v historických uniformách, kterou sestaví Československá obec legionářská.

Reklama

Výběr článků

Načítám