Hlavní obsah

Matěj Stropnický: Svou pozici jsem potvrdil

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Náměstkovi pražské primátorky Matěji Stropnickému (SZ, Trojkoalice) bývá často vytýkáno solitérství. Nedávno čelil snaze koaličních partnerů ANO a ČSSD o své odvolání, jen o chlup jej minulo trestní oznámení samotné primátorky. Stropnický nyní v rozhovoru pro Novinky řekl, že svou pozici ve vedení hlavního města uhájil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Matěj Stropnický

Článek

Jaká je v současnosti nálada v radě hlavního města?

Trochu se uklidnila. Dohadovací řízení ve věci mého odvolávání skončilo a teď snad začínáme zase pracovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cítíte, že jste uhájil svou pozici?

Myslím, že je potvrzena.

Existují nadále tlaky ze strany ČSSD a ANO na vaše odstoupení, o kterých se mluvilo?

Pominuly.

V úterý se na magistrátu rozhodovalo o svržení primátorky Adriany Krnáčové (ANO), které primátorka ustála. Je její pozice stabilní?

Návrhy zůstaly bez úspěchu a koalice pokračuje dál.

Návrh na svržení pocházel od opozice, ale hovoří se také o různých tlacích uvnitř koalice na odvolání primátorky...

Řekněme, že paní primátorka byla požádána Trojkoalicí, aby vysvětlila své jednání ve věci smírčího řízení v otázce Škodova paláce a jeho nájmu (Krnáčová si měla nechat právní kancelář pro zastupování Prahy doporučit protistranou, pozn. red.). Přijal jsem její vysvětlení, že jednala v dobré víře s cílem domluvit pro město výhodné podmínky.

Jejímu postupu rozumím. Zaslechl jsem nějaké úvahy o tom, že by se výměnou za snížení nájmů ve Škodově paláci mělo hlavní město Praha vzdát předkupního práva pro ten objekt. Pokud by taková situace měla nastat, tak bych se určitě stavěl proti tomu, ale nic takového v tuto chvíli není. Napravili jsme chybu, paní primátorka sama navrhla její nápravu, takže jsme zrušili spolupráci s advokátní kanceláří, s kterou domluvila spolupráci, a tím se mi zdá, že by ta věc mohla být uzavřena.

Náš vztah s primátorkou je dobrý
Matěj Stropnický

Odhlédnuto od této poslední kauzy, zaznamenal jste spekulace o tom, že se i v rámci koalice hovoří o jejím možném přeskupení, tak aby se změnila i osoba na primátorském postu?

Ne, ale já nejsem součástí těch koaličních jednání. Mám celkem radost, že mám na starost věcnou agendu územního rozvoje a politických intrik se tolik neúčastním.

Má tedy primátorka Krnáčová nadále podporu Trojkoalice?

Ano, v tuhle chvíli ano.

Předpokládáte, že vydrží ve funkci až do konce svého volebního období?

To je hrozně dlouhá doba, nedá se to takto dopředu říct. Bude záležet na tom, jak se rozhodne především hnutí ANO samo. Koaliční smlouva říká, že zástupce do vedení města nominují jednotlivé koaliční strany. My jsme nemluvili ANO do toho, kdo bude kandidátem na primátora, nemluvili jsme do toho, kdo bude radní, a popravdě řečeno taky čekáme, že ostatní koaliční partneři nebudou tlačit na Trojkoalici, aby si vyměnila své zástupce ve vedení města.

Respektive vás osobně...

Třeba mě. Ale třeba v budoucnosti někoho jiného, to patří do pravomoci každé koaliční strany.

Médii proběhly různé vaše přestřelky s primátorkou, jaké spolu máte vztahy?

Náš vztah je dobrý, když je nějaký problém, tak si zavoláme. Tak, jak to má být.

Je dobrý i po tom, co na vás chtěla paní Krnáčová podat trestní oznámení? (primátorce vadilo, že Stropnický zadal bez vědomí rady právní analýzu, která za dva dny vyšla na 200 tisíc korun, pak se ji měl snažit antedatovat)

Myslím, že už uznala, že to bylo unáhlené, a že už od toho úmyslu odstoupila.

To trestní oznámení už tedy není ve hře?

Vím, že nebylo podáno, myslím si, že už ani podáno nebude. On k tomu totiž není důvod. Tehdy mě trochu překvapilo, že se zrovna v téhle situaci primátorka nejdřív nespojila se mnou, nezeptala se, o co se jedná, a že hned začala mluvit o trestním oznámení, to mi přišlo předčasné. Myslím si, že už to dneska chápe i ona.

Vy se tedy necítíte vinný v kauze, kdy jste bez vědomí rady nechal vyhotovit právní analýzu, přičemž následně mělo dojít k antedatování smlouvy?

Já jsem to udělal v souladu s pokyny pro zadávání zakázek tohoto typu, tedy zakázek do 100 tisíc. Objednal jsem to písemně na hlavičkovém papíře, to znamená zcela transparentně. Jediné, co jsem neudělal - a to jsem tady byl teprve tři dny - že jsem to nezadal do objednávkového soupisu tady interně. Zadal jsem to advokátním kancelářím, ale tady jsem to měl ještě vyplnit do formuláře. Na tohle jsem přišel až dodatečně, proto tam byl tento pokyn.

Ale bylo to formální pochybení. To usnesení, v kterém se popisovaly pokyny, jak mám postupovat, je z roku 2010, a poté, co jsem tady byl tři dny, tak jsem nemohl znát všechna usnesení o tom, jakým způsobem mám postupovat. Poradil jsem se s odborem a odbor rozpočtu mi poradil, jak mám postupovat. Já jsem tak postupoval, a pak se ukázalo, že v tom byla chyba. Teď ta chyba padá na mě. Byla to administrativní chyba a myslím si, že už je za tím tečka.

Vy jste se pak v reakci na tuto událost vyjádřil na Facebooku, že čelíte na magistrátu šikaně. Můžete to nějak upřesnit?

Už je to 14 dní, co jsem to tam psal, čili je potřeba k tomu přistupovat s odstupem. Ano, v tu chvíli jsem měl pocit, že cokoli, co předložím, tak je předmětem velké pozornosti a je to zpravidla odmítnuto, i když k tomu nejsou racionální důvody a i když se jedná o drobnosti.

Jako třeba žádost o zapůjčení rezidence primátorky. Je to sál s drobnými salónky okolo, kde je možné provozovat nějaká jednání, když tomu chceme dát váhu. Chtěl jsem zorganizovat první díl obnovené Metropolitní ozvučené desky, kterou založil kdysi primátor Hudeček a já chtěl tuhle „desku“ obnovit. Jedná se o setkání vedení města s odbornou veřejností. Ale i tato věc se poté vyjasnila, paní primátorka mi rezidenci půjčila, takže jsem spokojený.

Krnáčová je občas expresivní, ale zdá se mi, že se teď kultivuje
Matěj Stropnický

A co další záležitosti?

Popravdě řečeno ne všechny věci se podařilo narovnat. S panem radním Haškem (Michal Hašek, ANO) se už přes dva a půl měsíce bavím o tom, že je potřeba, aby došlo ke zřízení komise pro pražské břehy, která tady existovala v minulosti, a aby byla vypsána soutěž na městského správce nábřeží, protože je potřeba činnost na náplavkách provozovat v souladu s koncepcí pražských břehů, kterou zpracoval Institut plánování a rozvoje a která byla přijata v minulém volebním období.

Máme v programovém prohlášení, že se jí budeme řídit, a já to mám na starost a byl bych rád, aby mi nebylo bráněno v uskutečňování toho, co mám v kapitole územního rozvoje v programovém prohlášení, protože jinak za rok, až budeme vyhodnocovat, co je z něj splněno, tak budu říkat, že pořád zřizuju komisi? To nejde.

A je tam celá řada problémů, najednou se na náplavkách povoluje mnoho akcí, které podle mě jdou proti té koncepci, která říká: je to významný veřejný prostor, který vznikl a je provozován spontánní aktivitou různých neziskových organizací, občanských iniciativ, jsou tam umělecké produkce a další věci. Je to tudíž prostor, který je atraktivní pro komerční zájem, pro akce typu Lodě na vodě, pro byznys, který tam chce prezentovat nové modely automobilů, módní přehlídky, různé firemní akce. Já si myslím, že je to veřejný prostor, že není zájmem města, aby se z toho stalo výstavní přehlídkové molo, kde se budou předvádět produkty, ale že je to místo, kde se setkávají lidé, které by nemělo být primárně podřizováno komerčním zájmům.

To je debata, kterou vedeme, a je dost těžká. Pan radní, který má na starost majetek (Michal Hašek), má na tohle jiný názor. Já tomu rozumím, ale město by si mělo říct, jestli nám v tom prostoru jde primárně o peníze, nebo jestli je to prostor, o který nám jde jako o rozvojovou lokalitu, kde chceme udržet lowcostové aktivity, neziskovky nebo i nějakou formu podnikání, jako jsou farmářské trhy.

Kdy v tomhle směřování bude jasno?

Pravda je, že na náplavkách se život naštěstí nezastavil, ale viděl jsem, že tam kotví nové lodě. Včera (ve středu) byla, myslím, tisková konference, na které se představovaly zrovna Lodě na vodě, a byla tendence tam popisovat, že se otevíráme tomu, aby bylo na náplavkách víc komerčních příležitostí. To není dobrý směr, je to rozhodně v rozporu s koncepcí a tím pádem v rozporu s programovým prohlášením. Já jsem po několika jednáních s panem radním došel k závěru, že je potřeba zřízení zmíněné komise a další sporné otázky týkající se nábřeží přesunout na koaliční jednání. Minulý týden jsem požádal předsedu našeho klubu, aby otevřel tuhle otázku na koaličním jednání.

Vrátil bych se ještě k dění na radnici. Ve zmíněném příspěvku na sociálních sítích, kde jste si stěžoval na šikanu, jste hovořil o vlivech soc. dem. europoslance Miroslava Pocheho a šéfky pražského ANO Radmily Kleslové na pražskou politiku. Můžete toto tvrzení upřesnit?

Jsou především neformální. Paní Kleslová je součástí koaličního jednání tady na magistrátu, tzv. koaliční devítky, a pan Poche se významně podílel na sestavování kandidátky ČSSD, čili je to řekněme vlivný politik soc. dem. Řekněme, že ani jeden z nich mi není nakloněn a já je taky nemám důvod mít v lásce.

Je to tak, že když předkládají něco kolegové, tak je to předmětem rozpravy mezi lidmi, kteří jsou v sále na jednání rady, ale když něco předkládám já, tak do toho často zasahují ještě tyto externí vlivy: tohle mu nepovolte, to mu neumožněte. Je to takové blokování, které tam cítím. Není to tak, že by paní Kleslová přišla a řekla: „Stropnickýmu zamítnout všechno.“ Tak to není. Ale cítím, že tlak vychází odtamtud, což se dá často poznat podle toho, že když kolegové namítají něco proti věcem, které navrhuji, tak nemají argument.

Proč tomu podle vás tak je, jakou mají motivaci?

Nepanáčkuji. Oni jsou oba zvyklí, že se poslouchá na slovo, a já jsem zvyklý odmlouvat. To mocní lidé nesnesou.

V rámci Trojkoalice, jíž jste členem, máte nadále podporu proti těmto vlivům?

Určitě.

Dovolte mi na závěr jednu odlehčenější otázku. V médiích se objevila informace, že paní Krnáčová bývá občas při jednáních expresivnější. Je to pravda?

Je to pravda, ale zdá se mi, že se teď kultivuje.

Na vás byla taky někdy sprostá?

Ne, to ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám