Hlavní obsah

Kobra adoptovala dvě kobry černé

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojici smrtelně jedovatých kober černých adoptoval v pátek v ZOO Dvůr Králové nad Labem speciální tým pro boj s organizovaným zločinem na poli finanční kriminality, tzv. daňová Kobra.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Adopce kober černých v královedvorské zoo

Článek

„Jde o symboliku. Dbáme tím na soudržnost celého týmu. Pořádáme různé akce, které stmelují kolektiv,“ odůvodnil adopci ředitel útvaru Odhalování korupce a finanční kriminality SKPV Jaroslav Vild.

Policisty, celníky a pracovníky finanční správy vyjdou jedni z nejdéle žijících až dvoumetrových hadů na 18 tisíc korun ročně. Kobra černá se dožívá 25 let, zatímco daňová Kobra funguje od loňského června, kdy stačila státní pokladně zachránit téměř 1,7 miliardy korun.

„Složila se asi třicítka členů. Myslím, že nikdo z nich daňový odpočet ani neuplatní,“ řekl mluvčí Celní správy ČR Jiří Barták. Příspěvek týmu potírajícího daňové úniky půjde hlavně na stravu kober. „Měsíčně každá sežere okolo čtyřiceti myší,“ spočítal ošetřovatel z pavilónu Jedovatá Afrika Martin Smrček.

Miliardové úniky

Kobra podle Vilda doposud stačí pokrýt pouze špičku ledovce daňových úniků. „Zabýváme se vesměs případy od 150 miliónů korun. Nezbytností je založit speciální útvary v krajích. Potom budeme schopni postihnout i finančně nižší daňovou kriminalitu,“ sdělil.

Úspěch Kobry vyžaduje úzkou součinnost, spolehlivost a důvěru všech zúčastněných složek. Zločinci na poli daňové kriminality stojí v pozadí a tahají za nitky. „Nejsou vidět. Bojujeme proti lidem majícím peníze a styky. Jde o velmi sofistikovanou podobu organizovaného zločinu, který to ale po založení Kobry má složitější,“ uvedl Vild.

Zásahy policie proti napohled v rukavičkách pracujícím daňovým podvodníkům často tvrdostí připomínají akce proti nejtvrdšímu jádru sicilské mafie. „Příměr k dobře organizované, často ozbrojené mafii není od věci. Tvrdost zásahu se nicméně vždy odvíjí od relevantních informací o pachatelích,“ přiblížil Vild činnost Kobry na dvou posledních případech zvaných Tiskař a Uhlí.

Případ Tiskař

Případ s krycím názvem Tiskař zahrnoval vývoz šrotu do zemí mimo Evropskou unii deklarovaný jako tiskařská technika. Podvodníci stačili okrást stát na neoprávněně čerpaných odpočtech DPH o zhruba jednu miliardu korun. „Zabránit se podařilo daňovým unikům v hodnotě 110 miliónů korun. Obviněno zatím bylo pět osob, z toho jeden úředník finančního úřadu,“ upřesnil Vild.

Uhlí přišlo daňové poplatníky na 290 miliónů korun, Kobra stačila zajistit majetek v hodnotě 115 miliónů. Dvojice bossů zprvu naverbovala bílé koně posazené do čela několika desítek účelově založených firem. Ty na základě fiktivní podnikatelské činnosti posléze požadovaly podvodné odpočty DPH, které šly do kapes bossů.

„Obviněno v souvislosti s případem Uhlí zatím bylo 29 osob. Okolo 120 policistů zasahovalo na 38 místech republiky,“ doplnil Vild.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám