Hlavní obsah

Kobra adoptovala královédvorské kobry

– Dvůr Králové
Právo, Vladislav Prouza

Dvojici smrtelně jedovaných kober černých adoptoval v pátek v Zoo Dvůr Králové nad Labem speciální tým pro boj s organizovaným zločinem na poli finanční kriminality tzv. daňová Kobra.

Kobra adoptovala královédvorské kobryVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Jde o symboliku. Dbáme tím na soudržnost celého týmu. Pořádáme různé akce, které stmelují kolektiv,“ odůvodnil adopci ředitel útvaru Odhalování korupce a finanční kriminality SKPV Jaroslav Vild.

Policisty, celníky a pracovníky finanční správy vyjdou jedny z nejdéle žijících až dvoumetrových hadů na 18 tisíc korun ročně. Kobra černá se dožívá 25 let, zatímco daňová Kobra funguje od loňského června, kdy stačila státní kase zachránit skoro 1,7 miliardy korun.

Adopci si sponzoři z Kobry mohou odečíst z daní. „Složila se možná třicítka členů. Myslím, že asi nikdo daňový odpočet neuplatní,“ míní mluvčí Celní správy ČR Jiří Barták.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Adopce kober černých v královédvorské zoo

Příspěvek týmu potírajícího daňové úniky půjde hlavně na stravu královédvorských kober. „Měsíčně každá sežere okolo čtyřiceti myší,“ spočítal ošetřovatel z pavilónu Jedovatá Afrika Martin Smrček.

Kobra rozkrývá miliardové úniky

Kobra podle Vilda doposud stačí pokrýt pouze špičku ledovce daňových úniků. „Zabýváme se vesměs případy od 150 miliónů korun. Nezbytností je založit speciální útvary v krajích. Potom budeme schopni postihnout i finančně nižší daňovou kriminalitu,“ míní Vild.

Úspěch Kobry vyžaduje úzkou součinnost, spolehlivost a důvěru všech zúčastněných složek. Zločinci na poli daňové kriminality podle Vilda stojí v pozadí a tahají za nitky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Adopce kober černých v královédvorské zoo

„Nejsou vidět. Bojujeme proti lidem majícím peníze, styky a dobré právníky. Jde o velmi sofistikovanou podobu organizovaného zločinu, který to ale má po založení Kobry  složitější,“ tvrdí Vild.

Tvrdost na místě

Zásahy policie proti napohled v rukavičkách pracujícím daňovým delikventům často tvrdostí připomínají akce proti nejtvrdšímu jádru sicilské mafie.

„Příměr k dobře organizované často ozbrojené mafii není od věci. Tvrdost zásahu se nicméně vždy odvíjí od relevantních informací o pachatelích,“ přiblížil Vild demonstrující činnost Kobry na dvou posledních případech zvaných Tiskař a Uhlí.

Případ s krycím názvem Tiskař zahrnoval vývoz šrotu do zemí mimo Evropskou unii deklarovaného jako tiskařská technika. Podvodníci stačili okrást stát na neoprávněně čerpaných odpočtech DPH o zhruba jednu miliardu korun.

„Zabránit se podařilo daňovým unikům v hodnotě 110 miliónu korun. Obviněno zatím bylo pět osob, z toho jeden úředník finančního úřadu,“ upřesnil Vild.

Uhlí přišlo daňové poplatníky na 290 miliónů korun, když Kobra stačila zajistit majetek v hodnotě 115 miliónů. Dvojice bossů zprvu naverbovala bílé koně posazené do čela několika desítek účelově založených firem. Firmy na základě fiktivní podnikatelské činnosti posléze požadovaly podvodné odpočty DPH, které šly do kapes bossů.

„Obviněno zatím bylo v souvislosti s případem Uhlí 29 osob. Okolo 120 policistů zasahovalo na 38 místech republiky,“ doplnil Vild.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Adopce kober černých v královédvorské zoo

Reklama

Výběr článků

Načítám