Hlavní obsah

Zeman podepsal 11 zákonů, i novelu o vzdělávání postižených

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal 11 zákonů. Jde například o novelu školského zákona, která mimo jiné upravuje pravidla pro vzdělávání handicapovaných. Obsahuje rovněž zákaz prodeje nezdravých potravin ve školách, což vzbudilo zejména při projednávání v Senátu četné emoce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Novela stanoví, že žáci se zvláštními potřebami budou mít bez výjimky nárok na podporu, ať už jde o speciální pomůcky, pomoc asistenta či individuální přístup. [celá zpráva]

Prezident se před časem vyslovil pro to, aby děti s některými handicapy nebyly automaticky zařazovány do běžných tříd, ale naopak se mohly vzdělávat ve speciálních třídách, neboť je to oboustranně výhodnější. Posléze po kritice ze strany odborníků i rodičů vysvětlil, že měl na mysli děti s mentálním postižením.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stát získá 1,7 miliardy

Mimo jiné prezident ve středu podepsal i novelu zákona o léčivech, na jejímž základě stát získá nevyužitých 1,7 miliardy korun ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Měly by být využity na pokrytí výpadku příjmů po zrušených regulačních poplatcích.

Výpadek má letos činit asi 4,2 miliardy korun, z toho u ambulancí a lékáren to bude podle dřívějších propočtů asi 3,27 miliardy korun.  [celá zpráva]

Z dalších norem prezident podepsal novelu o námořní plavbě, která upřesňuje podmínky pro práci námořníků, či zákon o metrologii, který upravuje pravidla pro měřicí přístroje.

Zeman podepsal rovněž novelu o investičních pobídkách, která má ve speciálních ekonomických zónách umožnit vyšší podporu na vytvořená pracovní místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám