Hlavní obsah

Právníky vybereme, ale potrvá to, slibovala protistraně Krnáčová

Novinky, trj
Praha
Aktualizováno

Korespondence pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO), již chce opozice odvolat, s jednatelkou firmy, které patří Škodův palác, jedno ze sídel magistrátu, ukazuje na naprostou shodu mezi nimi. Korespondence se týkala výběru advokátní kanceláře, která by měla metropoli zastupovat ve sporu s majitelem budovy. Praha se domáhá snížení nájemného.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová

Článek

Jednatelka Abigail Schaefferová v e-mailu z pondělí 15. prosince 2014 primátorce připomněla diskusi o tom, že Copa Retail by nesla právní výlohy města za urovnání podmínek, „které jsme v zásadě dohodli v pátek“, tj. nejspíš 12. prosince.

„Nyní jde o to, aby město Praha ustanovilo a příslušně instruovali kompetentní právníky,“ napsala doslova Schaefferová a dala Krnáčové na výběr seznam advokátů, který vzešel od právního poradce majitele Škodova paláce a kteří údajně nedělají obstrukce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Primátorka v odpovědi e-mailem přislíbila vybrat některou kancelář z  doporučených. „Jak jistě víte, veřejná správa má při nákupu služeb jiné postupy, proto to bude trvat trochu déle, protože to nemůžeme zadat přímo vhodné advokátní kanceláři. Dále jsem povinna informovat o plánu městskou radu a ta musí dojít ke shodě,“ odpověděla v úterý 16. prosince Krnáčová. Odkázala na svého „poradce a zástupce“, advokáta Petra Prchala a také na ředitelku magistrátu Martinu Děvěrovou.

Nejdřív e-mail považoval za spam

Mezi příjemce e-mailu ovšem primátorka zařadila zastupitele TOP 09 Petra Prchala, nikoli svého poradce advokáta. Šlo o zjevný omyl a zastupitel Prchal na to Krnáčovou v odpovědi ještě v prosinci upozornil.

„Bral to jako nějaký spam, nepřikládal tomu vážnost. V březnu se ale stalo, že rada jednu z těch předurčených kanceláří vybrala, a tak to Petr přestal brát na lehkou váhu,“ řekl Právu šéf klubu TOP 09 Václav Novotný.

Výběr právníků magistrát prováděl oslovením tří kanceláří, jen jedna z nich byla ze seznamu, který sestavila Schaefferová. Kancelář Kocián Šolc Balaštík nabídla nejnižší cenu – 3000 korun za hodinu bez DPH (3630 s daní), přičemž další dvě nabídky byly o sto, respektive dvě stě korun dražší.

Kancelář nestandardní postup odmítá

Jednatel advokátní kanceláře Petr Kasík přitom odmítá nestandardní postup. „Námi předložená nabídka ze dne 24. února 2015 byla vyhodnocena jako nejlepší a dne 13. března 2015 byla s naší kanceláří uzavřena smlouva o poskytování právních služeb, z níž mimo jiné jednoznačně plyne, že náklady na právní služby hradí klient, tj. hlavní město Praha,“ uvedl Kasík.

Město v úterý smlouvu s advokátní kanceláří vypovědělo, uvedla ČTK.

Opozice se však diví logice celé věci a trvá na odvolání Krnáčové. „Je to prostě divné. Přeci nikdo normální, když se s někým soudí, by si od protistrany nenechal nadiktovat, kdo ho má zastupovat, notabene když protistrana jedním dechem říká, že toho právníka navíc zaplatí,“ dodal Novotný.

TOP 09 v úterý rovněž oznámila, že podá na Krnáčovou trestní oznámení.

Krnáčová odstupovat nehodlá, v čemž ji podpořili i koaliční partneři z ČSSD a Trojkoalice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám