Hlavní obsah

Kvůli restitucím se soudí už i státní instituce mezi sebou

Právo, Oldřich Danda

Církevní restituce začaly ve velkém zaměstnávat soudy. Nesoudí se jen neúspěšné církve se státem, ale majetkové vyrovnání už proti sobě postavilo dva úřady, které dosud stály na jedné straně a patří státu. Lesy ČR se totiž nesmířily s tím, že Státní pozemkový úřad (SPÚ) rozhodl vydat pozemky, o kterých byly přesvědčeny, že by je stát vydat neměl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pozemkový úřad funguje jako správní orgán a vyřizuje odvolání církevních subjektů, jejichž žádosti odmítly Lesy ČR. Obě instituce přitom spadají pod ministerstvo zemědělství.

„Lesy ČR podaly v rámci církevních restitucí zatím 13 žalob, všechny řeší soudy. Důvodem je, že si stojíme za tím, jak jsme rozhodli. A tak musíme využít všechny možnosti, jak co nejlépe uhájit zájem státu, “ řekla Právu mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Dvanáct žalob podaly Lesy ČR kvůli Biskupství ostravsko-opavskému. Podle Jouklové jsou jádrem sporu např. chybné výměry pozemků. Všechny žaloby teď řeší krajský soud v Ostravě.

Nesedím každý týden a nedělám si svodky, jak postupuje proces církevních restitucí
ministr zemědělství Marian Jurečka

Podle generálního vikáře biskupství Martina Davida se o žalobách dozvěděli náhodou, protože nejsou žalovanou osobou. „Ty žaloby jsou na vydané rozhodnutí Státního pozemkového úřadu. My, protože nám majetek byl vydán a již na něm hospodaříme, jsme pouze účastníky řízení,“ řekl Právu David.

SPÚ se k žalobám nechtěl vyjadřovat. „Lesy ČR na to mají právo, do konce soudního řízení to nebudeme vůbec komentovat,“ řekla Právu mluvčí SPÚ Monika Machtová.

Ani ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nechtěl souboj úřadů ve svém resortu komentovat.  „To je věc právní a to já neřeším. Nesedím každý týden a nedělám si svodky, jak postupuje proces církevních restitucí,“ řekl Právu Jurečka.

Lesy bojovaly dobře, ale prohrály

Další žalobu podaly Lesy ČR kvůli strahovským premonstrátům. „Žalobu proti Královské kanonii Premonstrátů na Strahově – proti vydání pozemků, které nebyly na církev intabulovány (nebyly zapsány v listu vlastnictví) – řeší krajský soud v Plzni,“ uvedla mluvčí Jouklová.

Právník strahovských premonstrátů Václav Valeš Právu ale řekl, že plzeňský soud již rozhodl. „Státní pozemkový úřad k věci přistoupil nezávisle a rozhodl podle našeho názoru správně. Lesům ČR se to pochopitelně nelíbilo a podaly žalobu, ale v první instanci to zatím prohrály,“ poznamenal Valeš.

Dodal, že nemají Lesům ČR za zlé, že se brání do poslední možnosti. „Lesy ČR se snažily mít úplnou jistotu, že rozhodly správně, aby nebyly obviněny, že ustoupily bez boje. Bojovaly dobře, ale nakonec prohrály,“ podotkl Valeš.

Dosud byl žalovaným pouze stát a žalujícím církve. Jak minulý týden informovalo Právo, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových řeší 25 žalob. V sedmnácti případech jde o spory, kdy historický majetek církví stát v minulosti převedl na jiné osoby, ačkoli mu to tehdy platný zákon neumožňoval.

Dalších sedm žalob převzal úřad od jiných státních úřadů. V jednom případě pak musí řešit žalobu o určení vlastnického práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám