Hlavní obsah

Při pátečním zatmění Slunce bude výborné počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pozorovatelé se mají na co těšit. Při pátečním částečném zatmění Slunce slibuje předpověď výborné počasí. Má být sice chladno, ovšem jasná obloha a výborné pozorovací podmínky. Novinkám to sdělil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Předpokládáme jasno. Ranní teplota ale bude blízko nule,“ uvedl k počasí při zatmění Dvořák.

V řadě měst se chystají veřejná pozorování na hvězdárnách i na jiných místech, například před školami nebo na náměstích. V Praze začne zatmění v 9:37, maximální fáze nastane v 10:45 a skončí v 11:57. V Česku se časy budou lišit v minutách. Čím více na západ, tím dříve zatmění bude.

Páteční zatmění bude největší na území Česka mezi lety 2011 až 2026. Do června roku 2021 to také bude poslední viditelné zatmění Slunce na našem území. Měsíc v pátek zakryje přibližně 73 procent slunečního disku.

Blackout nebude

Odborníci varují, že sledovat zatmění pouhým okem je nebezpečné, nevhodné jsou i sluneční brýle. Lidé si na hvězdárnách mohou koupit speciální brýle, použít mohou také svářečské sklo hustoty 13 nebo 14 či kinofilm. Filtr se musí přidat i k dalekohledu.

Lidé se pravděpodobně nemusí obávat, že by v souvislosti s přírodním jevem byla ohrožena dodávka elektřiny. Ujišťují o tom zástupci České energetické přenosové soustavy (ČEPS) i ČEZ. Připouštějí ovšem, že při závěru zatmění, kdy se obnoví produkce elektřiny ze Slunce, by při jasném počasí mohl čekat soustavu náraz, jako by se připojil jeden blok Temelína za minutu. [celá zpráva]

V tomto roce uvidí Češi ještě jedno zatmění. 28. září se odehraje úplné zatmění Měsíce. Nejbližší úplné zatmění Slunce bude nad naším územím k vidění až 7. října 2135.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám