Hlavní obsah

Za slova o Vietnamcích by se měl Babiš omluvit, žádá společnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko-vietnamská společnost žádá, aby se ministr financí Andrej Babiš (ANO) omluvil za slova, která pronesl minulý týden ve čtvrtek v rámci pravidelných sněmovních interpelací. Babiš obhajoval plánovaný systém evidence tržeb i slovy, že není namířen proti živnostníkům, ale proti Vietnamcům, kteří, „jak známo, neplatí daně”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

„Žádných živnostníků se to vlastně netýká. Proč mluvíte o živnostnících? Jedná se o restaurace a maloobchod. Mimochodem o kamenné obchody. Také o Vietnamce, kteří, jak známo, neplatí daně," konstatoval Babiš na plénu v reakci na interpelace poslanců ODS.

Jeho slova komora odmítla s tím, že by se ministr neměl dopouštět podobných paušalizujících výroků.

„Ne každý Čech je zloděj, tunelář nebo vrah a také ne každý Vietnamec je pěstitel marihuany, výrobce nebo prodejce drog či neplatič daní. Naprostá většina Vietnamců zde žijících nemá s drogami vůbec nic společného a také naprostá většina vietnamských podnikatelů řádně státu platí daně,” připomněl ministrovi předseda společnosti Marcel Winter. Neopomněl přitom připomenout, že Vietnamci ve svých večerkách, které jsou zejména na venkově často jedinými obchody, vesměs používají moderní pokladny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Česný předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter

„Výběr daní u miliónu našich živnostníků nemůže ovlivnit jakákoliv část z třiceti tisíc Vietnamců, kteří u nás podnikají jako fyzické osoby – OSVČ, ” dodal Winter.

O způsobu podnikání takzvaných večerek se debatovalo už v minulosti, zejména v době jejich expanze. "Naše výzkumy naznačují, že (vietnamští obchodníci) si nedělají problémy s jakýmikoliv odvody a povinnostmi vůči státu, což si české subjekty nechtějí a ani nemohou dovolit," řekl v listopadu 2011 tehdejší prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Peníze utíkají i jinde

Vietnamští obchodníci zase poukazují na nižší náklady, díky nimž mohou působit i v místech s malými tržbami. Večerky zpravidla provozují manželské páry, kdy muž zajišťuje zásobování a žena zboží prodává.

Babiš vedle večerek mluvil ve čtvrtek taky o větší části restaurací. "Ze všech restaurací v této zemi jsme dostali 1,6 miliardy korun na dani... Takže místo toho, abychom dostali deset nebo 11 miliard, tak jsme dostali 1,6 od těch poctivých," uvedl.

Sdružení by uvítalo, kdyby se Babiš omluvil do 10. května, kdy má přijet na oficiální návštěvu ČR vietnamský prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám