Hlavní obsah

Sobotka na sjezdu ČSSD rýpl do Babiše: Je v permanentním střetu zájmů

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Václav Lang, Jan Martinek

Problém současné koalice tkví v tom, že se šéf hnutí ANO Andrej Babiš nevzdal po vstupu do politiky svého ekonomického a mediálního vlivu, pronesl premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka při svém zahajovacím projevu na 38. sjezdu strany. Vrátil tak Babišovi jeho políček, který uštědřil koaličnímu partnerovi na sjezdu hnutí ANO přede dvěma týdny. Podle Babiše však Sobotka neřekl nic nového.

Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSDVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Sobotka pochválil fungování koalice a ocenil, že spolu vládní strany dovedou věcně spolupracovat, byť mají rozdílnou politickou orientaci. Průšvih však vidí v osobě Andreje Babiše.

„Problémem je fakt, že se předseda našeho koaličního partnera ANO Andrej Babiš po vstupu do vrcholné politiky, po vstupu do funkce místopředsedy vlády a ministra financí nevzdal svého ekonomického a mediálního vlivu. Koncentruje tak nyní v jedné osobě politickou, ekonomickou i mediální moc v rozsahu, jaký nemá v naší zemi po roce 1989 obdoby. Dostává se tak díky tomu do permanentního rizika střetu zájmů,“ prohlásil Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka v pražském Kongresovém centru na sjezdu ČSSD

„Pan premiér neřekl nic nového. Nic nového není ani to, co vlastním, a to, co mám. Všichni voliči to věděli a dali nám už ve třech volbách po sobě své hlasy. Všechny zákony a hlavně zákon o střetu zájmů dodržuji a pan premiér to ve Sněmovně ve čtvrtečních interpelacích potvrdil,“ ohradil se v reakci Právu Babiš.

Sobotka je pro progresívní daň

Sobotka tak vrátil Babišovi jeho pomyslný políček ČSSD z nedávného sjezdu hnutí ANO. Vicepremiér tehdy zkritizoval sociální demokracii za to, že je příliš rozhazovačná a chce zvyšovat daně. Při povolebním vyjednávání prý ANO mělo být razantnější, řekl před dvěma týdny Babiš.

Premiér na rozdíl od něho povolební dohody nelituje. „Dali jsme přednost koalici změny a spojili jsme se se stranami, které stejně jako my nebyly v uplynulých letech ve vládě,“ řekl při projevu a dodal, že to byla jediná slušná cesta, jak dosáhnout skutečné změny ve společnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V Kongresovém centru začal v pátek sjezd ČSSD. Na snímku premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka

Ocenil také, že se do koaliční smlouvy podařilo prosadit velkou část volebního programu. „Soc. dem. dnes nemá důvod navrhovat změnu v koaliční smlouvě. Chceme ji dodržet a chceme ji včas naplnit,“ uvedl.

Vadí mu však, že se nepodařilo prosadit do koaliční smlouvy progresívní daň. Do budoucna ale její zavedení nevyloučil. „Dříve nebo později bude nutné se k otázce spravedlivého zdanění nejbohatších a velkých firem znovu vrátit,“ řekl.

Středula: Děkujeme, ale málo

První kritický projev na sjezdu pronesl šéf odborů Josef Středula. Na mušku si vzal desatero splněných závazků vlády, s kterým se před delegáty pochlubil premiér Sobotka.

Středula sice kvitoval uskutečnění bodů jako zvýšení minimální mzdy nebo navýšení důchodů, shrnul je ale slovy: „Děkujeme, ale málo.“ Zkritizoval, že někteří lidé nadále pobírají „hladovou mzdu“, zatímco důchodci se kvůli nízkým penzím bojí každého dalšího měsíce.

Daleká cesta podle něj zbývá také k naplnění hesla Stop podnikání s chudobou, neboť lichva podle něj stále v ČR existuje ve velkém měřítku. Také o boji s nezaměstnaností podle něj nestačí jen mluvit.

Ocenil přesto, že vláda navázala sociální dialog. Sobotku nicméně varoval, aby se členové jeho vlády nehádali mezi sebou, jinak by jeho kabinet dopadl jako některé minulé vlády. Poznamenal také, že největší škůdci se zpravidla vyskytují uvnitř a nikoli vně, a poukázal na časté spory mezi jednotlivými ministerstvy.

Sobotka za jeho otevřené sdělení poděkoval. „Tohle je pro nás důležitá zpětná vazba,“ řekl. Zdůraznil také, že sociální dialog není cíl, ale měla by to být metoda práce. Spory ministrů se nemají řešit přes média, řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám