Hlavní obsah

Diváky hokejového šampionátu v Ostravě ohlídá speciální systém, sejme každou tvář

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální bezpečnostní systém, který bude přes kamery rozpoznávat obličeje návštěvníků, bude nainstalován do ostravské ČEZ Arény, jež bude v květnu hostit mistrovství světa v ledním hokeji. Zařízení má zajistit vyšší bezpečnost při šampionátu, rozpozná ale i to, zda host sedí na místě, které si zaplatil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Vedení města Ostravy navíc počítá s tím, že by tento kamerový systém s policejní databází nasnímaných tváří ponechalo ve sportovní hale i po ukončení mistrovství světa.

Nainstalovat jej chce také do právě opravovaného městského stadiónu ve Vítkovicích, kde by od nové sezóny měl hrát fotbalový klub Baník Ostrava, s jehož některými fanoušky má město na zápasech problémy. Bude na něm také atletický mítink Zlatá tretra.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kamera návštěvníka vyfotí a přiřadí obličej k určitému místu v hale, které má na lístku
Kamil Vrubl, předseda představenstva společnosti Vítkovice Aréna

Právu tyto informace sdělil náměstek primátora Lumír Palyza (ČSSD) a předseda představenstva společnosti Vítkovice Aréna Kamil Vrubl.

„V praxi to bude vypadat tak, že u všech vstupních turniketů budou umístěny kamery. V momentě, kdy návštěvník přijde a vloží vstupenku do turniketu, tak ho kamera sejme a vyfotí a přiřadí obličej k určitému místu v hale, které má na zakoupeném lístku,“ uvedl Vrubl k fungování nového systému.

Prevence kvůli rvačkám

Ten se používá na stadiónech také na Slovensku a v dalších evropských zemích. Dodal, že policie tak bude mít mnohem lepší přehled o obsazení sedadel.

„Pomůže nám to například k identifikaci osob, kdyby se stala na stadiónu nějaká škoda či rvačka. Díky novému systému budeme vědět, kdo tam v tu chvíli byl. S návrhem na zavedení systému za námi přišla samotná policie. Mělo by to stát něco kolem 700 tisíc korun,“ upřesnil Vrubl, podle kterého je toto preventivní policejní opatření úžasné.

„Každý bude vědět, že se o něm ví. Lidé musí dodržovat daná pravidla. Chceme dosáhnout toho, aby problematičtí fanoušci neměli na stadión přístup.“

Podle náměstka Palyzy město tento nový bezpečnostní systém v hale vítá.

„Během mistrovství bude v Ostravě americký tým i Rusové i spousta funkcionářů. Jde o rizikovou záležitost. Ta bezpečnost je pro nás na prvním místě,“ řekl náměstek. Systém chce město nainstalovat i na rekonstruovaný městský stadión.

Fanoušci protestují

Kvůli opatření se už fanouškové bouří. Upozorňují, že každý má právo na ochranu osobnosti a dat.

„Předpokládáme, že když je to požadavek policie, tak že to lze dělat. Už nyní máme v hale kolem 30 kamer a směrnici, která je v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. Tu po zavedení nového systému rozšíříme. Nebojíme se toho,“ dodal Vrubl.

„Pokud jde o biometrické, tedy ve smyslu zákona citlivé údaje, je zpracování možné podle zvláštních zákonů. Například při předcházení, vyhledávání, odhalování trestné činnosti, stíhání trestných činů a pátrání po osobách,“ řekl Právu mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů David Pavlát.

Reklama

Výběr článků

Načítám