Hlavní obsah

Na památku obětí útoku v Uherském Brodě zněly Českem sirény a zvony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherský Brod

Českem se ve čtvrtek v poledne rozezněly sirény a zvony na památku obětí útoku v Uherském Brodě. V tamní restauraci minulý týden třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a pak sebe. O symbolické připomínce tragické události spuštěním sirén na dvě minuty a dvacet sekund rozhodla vláda, farnosti ke zvonění vyzvala Česká biskupská konference.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Žena na náměstí v Uherském Brodě při připomínce obětí střelby.

Článek

V centru Uherského Brodu se v poledne moc lidí nepohybovalo, část z nich se zastavila a uctila památku obětí, někteří lidé však pokračovali v chůzi.

Na centrálním Masarykově náměstí se zastavila i místní mladá žena. „Jsem tady náhodou a myslím, že ti, co tam umřeli, si vzpomínku zaslouží. Tohle je důstojný způsob jejich připomenutí. Od těch, co šli, je to trošku sobecké,” řekla.

Přidali se i zástupci města

Památku obětí střelby si připomenul také hlouček lidí u pietního místa v blízkosti restaurace, kde se tragédie odehrála. Lidé tam za zvuku zvonů a sirény stáli tiše, přidali se k nim i zástupci města.

Útok v Uherském Brodě se odehrál minulé úterý. Třiašedesátiletý muž vešel do restaurace Družba a zastřelil osm lidí ve věku 27 až 66 let a poté i sebe. K obětem, které jsou v tomto týdnu pohřbívány, neměl žádný bližší vztah.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé přišli uctít památku obětem střelby v Uherském BroděVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Útočník navíc jednu ženu postřelil do hrudníku, nyní už je mimo ohrožení života. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace, několika lidem se podařilo utéct.

Muž střílel zbraněmi, které měl legálně. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) má proto předložit návrh na možné úpravy týkající se držení zbraní v Česku. Diskuse se také povede o rozmístění zásahových jednotek v krajích. Do Uherského Brodu totiž musela přijet zásahová jednotka z brněnského regionu, protože Zlínský kraj vlastní nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám