Hlavní obsah

První skupina krajanů z Ukrajiny dorazila do Česka. Cesta se neobešla bez potíží

– Praha

Do Prahy v úterý vpodvečer přijela první skupina krajanů z Ukrajiny, kteří se kvůli obavám z bezpečnostní situace v zemi rozhodli přestěhovat do Česka a získali tu povolení k trvalému pobytu. Autobus přivezl na nádraží Florenc 44 lidí z východoukrajinského Čechohradu, který leží nedaleko míst nedávných bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty.

Foto: Petr Horník, Právo

Autobus se 44 krajany z Ukrajiny přijel na autobusové nádraží Florenc.

Článek

První část krajanů vyrazila na cestu do země předků v pondělí. Přepravu autobusem si zorganizovali sami.

„Cesta v každém případě probíhala jinak, než byla plánována. Příjezd měl být původně v půl osmé ráno. Podle našich informací to zkolabovalo už na cestě mezi Čechohradem a Kyjevem, kdy se jim rozbil autobus. Z Kyjeva už to šlo poměrně rychle, počítali jsme, že přijedou později,” shrnul na místě ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

„Já bych byl teď rád, aby se usadili a zklidnili, protože jednak mají za sebou poměrně ošklivý rok a jednak náročnou cestu. Pak si s nimi začneme povídat o tom, co je čeká a jaké jsou jejich perspektivy,” doplnil.

Foto: Petr Horník, Právo

Čtyřiačtyřicet krajanů pochází z východoukrajinského Čechohradu, který leží nedaleko míst nedávných bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty

Z Ukrajiny přicestovali starší i mladí lidé a malé děti. S novináři příliš nekomunikovali, někteří z nich se omlouvali s tím, že neumějí moc dobře česky. Jedna z žen uvedla, že je moc ráda, že do Česka přijela.

Na Florenci přestoupili do autobusu ministerstva vnitra, který zamířil do jihočeské Červené nad Vltavou. Tam můžou v hotelu Vltava bezplatně zůstat půl roku s možností prodloužení pobytu až na rok.

„Mají tam garantovaný pobyt na šest měsíců v plném komfortu, to znamená ubytování, stravu a doprovodné programy jako integrační jazykové kurzy. Základní asistenci bude poskytovat Česká katolická charita, se kterou máme smlouvu a platíme jí," vysvětlil Haišman.

Foto: Petr Horník, Právo

Z Prahy zamířili autobusem do jihočeské Červené nad Vltavou, kde mohou v hotelu bezplatně zůstat půl roku s možností prodloužení pobytu až na rok.

Kromě ubytování obdrží krajané finanční pomoc až 50 000 korun pro dospělé a 20 000 pro děti a asistenci při hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání. Charita pro ně chystá i další aktivity pro jejich integraci do české společnosti.

České úřady udělily povolení k trvalému pobytu ve zrychleném řízení celkem téměř 140 krajanům na Ukrajině. Žadatelů o přesun bylo zhruba o 70 více.

Další krajané v březnu

V polovině března má do Prahy přiletět dalších zhruba 40 krajanů, které do Česka dopraví armádní speciál. Ostatní držitelé povolení k trvalému pobytu by měli do země přijíždět průběžně.

Podle Haišmana už vnitro plánuje výjezdy za dalšími skupinami – například v polovině dubna do Žytomyru na severozápadě Ukrajiny, kde chce nabrat a zkompletovat žádosti a připravit další přesun.

Žadatele z východní Ukrajiny ministerstvo upřednostnilo jednak z humanitárních důvodů, jednak proto, že později už by se ze země nemuseli dostat.

Program přesídlení krajanů vznikl v reakci na žádosti několika stovek ukrajinských občanů českého původu prezidentovi Miloši Zemanovi o repatriaci. Vláda na přesídlení uvolnila v polovině ledna 66 miliónů korun. Program se týká krajanů z celého světa, kteří se ocitnou v krizové situaci, jaká je nyní na Ukrajině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám