Hlavní obsah

Odpovědnost za vedlejší účinky očkování by měl mít stát, navrhují poslanci

Za následky očkování v podobě vážných vedlejších účinků by měl být odpovědný stát. V novele zákona o veřejném zdraví to spolu s možností individuálního plánu očkování navrhují poslanci Nina Nováková a Jan Farský (oba TOP 09 a Starostové). Návrh prezentovali v úterý v rámci semináře, který byl věnován právě očkování.

Foto: Profimedia.cz

V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem (ilustrační foto).

Článek

Do zákona chtějí poslanci doplnit i to, že dítě může být očkováno řádně registrovanou alternativní vakcínou a zdravotní pojišťovna ji uhradí alespoň v té výši, jakou dá za vakcínu v povinném očkování.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem, včetně nepovinných vakcín je to ročně zhruba milión dávek. Lékový ústav má ročně hlášeno 500 až 600 mírných vedlejších účinků, u čtyř až pěti dětí vážné následky očkování.

Očkováním dětí se v těchto dnech zabýval Ústavní soud. Potvrdil, že očkování smí nadále zůstat podmínkou pro přijetí dítěte do mateřské školy a že ministerstvo zdravotnictví může dál určovat vyhláškou povinné vakcíny. Vyzval ministerstvo, aby pracovalo na odškodnění pro ty, kdo jsou očkováním poškozeni. Hlavní hygienik Vladimír Valenta řekl, že ministerstvo na tom začalo pracovat.

"Navrhujeme individuální očkovací plán. Víme, že když je něco ve vyhlášce, je to jen na dobré vůli. Chtěli bychom to ukotvit do zákona jako variantu povinného očkování," uvedla k pozměňovacímu návrhu Nováková. Individuální plán by umožnil odlišné termíny vakcinace i volbu jiné vakcíny. "Děti, které by byly očkovány podle individuálního plánu, by byly považovány při přijímání do mateřské školy za děti s řádně provedeným povinným očkováním," dodala.

"Chtěli bychom, aby stát převzal zodpovědnost za závažnější následky očkování, což dosud vůbec neexistuje," podpořila poslanecký návrh právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota.

Postihy proočkovanost nezvýší

Farský i Candigliota kritizovali vysoké pokuty, které hrozí lékařům, pořadatelům prázdninových akcí, mateřským školám či dětským klubům, pokud přijmou neočkované dítě.

"Stát místo vysvětlování přínosu pokutuje a vyřazuje neočkované, tím se proočkovanost nezvýší," řekl Farský. Podle hlavního hygienika je to nedorozumění a sankce se naopak snižují.

Podle epidemiologů je v Česku očkováno 95 procent dětí, podle Farského jich je část očkována jen "na papíře", skutečně je očkováno jen 80 procent. Rodiče očkování odmítli a zfalšovali potvrzení oni nebo jejich lékař, řekl. Farský to prý ví od lékařů.

"Poslanecký návrh vítáme, bere víc v potaz práva rodičů a dětí," uvedla v diskusi Šárka Klímová za Evropskou unii žen.

Očkování údajně poškozuje imunitu

Další účastnice semináře řekla, že 95 procent studií o účinnosti a bezpečnosti vakcín financují výrobci. Studie jsou podle ní nastaveny tak, aby nic nepříznivého nezjistily. Z nezávislých studií podle ní vyplynulo, že očkované děti mají poškozenou imunitu a častěji trpí například alergiemi.

"Vyměňujeme ochranu před pár nemocemi za celkové zdraví dětí. Vítám návrh poslanců na alespoň postupnou změnu, abychom vychovávali zdravou generaci, a ne imunitní mrzáky," řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám