Hlavní obsah

Místopředsedy budu pérovat, řekl Babiš

Právo, Jan Rovenský

Andrej Babiš byl o víkendu opět zvolen předsedou hnutí ANO. Dostal 100 procent platných hlasů. Místopředsedy byli zvoleni Jaroslav Faltýnek, Petr Vokřál, Jaroslava Jermanová a Radmila Kleslová. Babiš v rozhovoru pro Právo shrnul podstatné momenty sněmu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Na sněmu jste dostal 100 procent hlasů. Říkal jste, že jste to nečekal, ale výsledek vás opravdu překvapil?

Samozřejmě že jsem čekal, že mě zvolí, ale sto procent je v tajné volbě šokující. Vypadá to blbě, kdokoli to může kritizovat, ale bylo to rozhodnutí delegátů. Svou práci tedy asi dělám dobře.

Konečně bylo zvoleno kompletní vedení ANO. Jak jste spokojen s výběrem místopředsedů?

Jsem spokojen s kýmkoli. Koho mi delegáti vybrali, s tím budu dělat. Pokud jde o vedení, tak nedělám rozdíl mezi užším nebo širším, moc nerozlišuji mezi místopředsedou nebo členem předsednictva. Každý z nich má jeden hlas, stejně jako já.

Jsem spokojen s volbou předsednictva, je to dobrá směs ministrů, poslanců i komunálních politiků a krajských předsedů. Konečně už nebude pracovat jenom Babiš, ale také předsednictvo a místopředsedové.

Ti to budou mít nejtěžší, protože tam nejsou na parádu jako v jiných politických stranách, ale na práci.

Budu je řídit, budou plnit úkoly a je budu nejvíc pérovat. Kompetence si v nejbližší době přesně rozdělíme.

Volbu místopředsedů zpochybnil poslanec ANO Ivan Pilný. Podle něj hlasování bylo předem domluvené, prý docházelo k zákulisním jednáním. Co vy na to?

To je nesmysl.

Třeba to takový dojem mohlo budit, třeba když všichni kandidáti na prvního místopředsedu odstoupili ve prospěch Jaroslava Faltýnka.

O žádných dohodách nevím. Vím jen o tom, že si některé kraje přály mít zastoupení v předsednictvu. Ale ať pan Pilný řekne, kdo se s kým a jak domlouval.

Pilný také říkal, že se hnutí pro některé stalo výtahem k moci, kritizoval třeba volbu šéfky pražského ANO Radmily Kleslové. Podle něj si ji ANO nemůže dát za rámeček.

A pan Pilný v minulosti dělal s lidmi, které si může dát za rámeček? Ať se zamyslí nad tím, kdo byl v minulosti jeho blízký přítel a spolupracovník. Dál to ale nechci komentovat, myslím, že si to případně lidé dohledají.

Foto: archiv Ano, Právo

Poslanec ANO Ivan Pilný.

Může být Pilný prvním poslancem, který by se rozešel s ANO?

Když se rozejde, tak to bude jeho rozhodnutí. Myslím, že to přežijeme.

Proč jste se ve svém projevu navezl do ČSSD? Premiér Sobotka na to reagoval slovy, že lidé nečekají, že se koalice bude vzájemně napadat, ministr vnitra Chovanec mluvil o okopávání kotníků. Že byste chtěl vyhrát sněmovní volby, není nic tajného, není ale na plamennou rétoriku brzy?

Nešlo o žádnou plamennou rétoriku a nenavezl jsem se do ČSSD. Bylo to velice decentní hodnocení toho, jak to máme ve vládě těžké při prosazování programu. Vznikli jsme jako projekt proti tradičním politickým stranám a jen jsem zopakoval, že jsme ve vládě se stranou, kterou jsme dlouhodobě kritizovali.

Jsme v koalici, jenže koaliční vládnutí je složité, jsou s tím špatné zkušenosti, musíme dělat kompromisy, není tah na branku a vláda se těžko řídí.

Přiznal jste také, že by se vám lépe vládlo ve většinovém systému. Znamená to, že byste chtěl do budoucna usilovat o změnu volebního systému v ČR?

V USA to funguje a je lepší, když jeden řídí a má odpovědnost a druhý ho z opozice kontroluje. Koaliční vláda je o kompromisu, což znamená, že ani jedna ze stran nemůže naplno dělat svůj program. Na všechno jsou komise, materiály ve vládě jsou v rozporu, trvá to strašně dlouho… Samozřejmě že bych chtěl většinový systém. Ale teď to u nás není reálné, protože to nikdo nebude chtít.

Na co se podle vás má nyní hnutí zaměřit?

Konečně musíme vyhodnotit komunální volby, kdo jak byl úspěšný, a fungování našich krajských organizací. Jak uspěly ve volbách, kolik peněz tam naši lidé sehnali na financování, kolik přijali kontroverzních členů, kde došlo na pokusy vyloučit čestné lidi…

Nezastírám, že jsme před volbami měli v našich organizacích problémy – v Karlovarském a Zlínském kraji proti sobě začali lidé bojovat. Nemůžeme připustit, aby do ANO chodili divní lidé. Musíme dobudovat Prahu, dál pokračovat v zakládání místních organizací. Dnes jich máme 290, ale je to stále málo.

Máme 1600 zastupitelů a náhodou se dozvídám, že máme skvělou starostku v Jesenici nebo starostu v Kroměříži. Musíme se s nimi setkat, mít zpětnou vazbu a hnutí musí víc fungovat v synergii. Do konce roku musíme připravit program na krajské volby a hledat osobnosti.

A co směřování ANO? Budete se víc bavit, jestli půjdete doleva, nebo doprava?

Levice, pravice, stačí si vzpomenout na opoziční smlouvu. Lidé chtějí řešit problémy a neposuzují jednotlivce podle toho, co říkají, ale co v životě dokázali.

Máme v plánu příští rok udělat konferenci, kde bychom představili vizi, kam by naše země měla příštích pětadvacet třicet let směřovat, co se týká zaměstnanosti, energetiky, infrastruktury, vzdělávání, zdravotnického systému a důchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám