Hlavní obsah

Babiš se obul do ČSSD: Měli jsme být při vyjednávání razantnější

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vicepremiér Andrej Babiš při svém zahajovacím projevu na volebním sjezdu hnutí ANO nečekaně ostře zkritizoval koaliční partnerství s ČSSD. Vadí mu, že je strana podle něj rozhazovačná. Také prohlásil, že při vyjednávání o povolebním rozdělení sil ve vládě mělo být ANO razantnější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš při projevu

Článek

„Ve vládě teď sedíme, a rozhodně ne vždy pohodlně, se sociální demokracií, což je klasická velká politická strana. Paradoxně jedna z těch, proti které jsme vlastně vznikli. Je zatížena kontroverzní minulostí, je zvyklá přehnaně rozdávat z veřejných prostředků. Tím si zavazuje své voliče bez ohledu na možnosti státního rozpočtu a zadlužování země. Jejím cílem je zvyšovat daně, což my odmítáme,“ prohlásil Babiš.

Věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazů. Samozřejmě není tomu tak

Koaliční partneři hnutí ANO, tedy ČSSD a KDU-ČSL podle něj často komplikují přijetí protikorupčních zákonů, které prosazuje iniciativa Rekonstrukce státu.

Babiš si prý nyní, více než rok od voleb, uvědomuje, že jeho hnutí bylo při povolebním vyjednávání příliš mírné. „Skončili jsme v podstatě se stejným výsledkem jako ČSSD. Ano, byli jsme noví, věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazů. Samozřejmě není tomu tak,“ řekl.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/APTN

Boris Němcov

„Teď po roce vidím, že jsme měli být při vyjednávání razantnější. Dneska už vím, že bylo naivní přistoupit na to, aby ČSSD měla osm členů vlády a my při podobném výsledku jen šest,“ prohlásil.

Babiš je pro většinový volební systém

Babišovi na ČSSD vadí především rozhazovačnost. „V koaliční vládě opravdu nechceme podporovat ČSSD v budování rozdávačného a nezodpovědného státu. Takový stát je hrozně drahý a nakonec ohrožuje své obyvatele,“ uvedl.

Cílem ANO je podle něj naopak zajistit efektivní výběr daní, které se podle něj rozhodně nemají zvyšovat. Zvažují například snížení zdanění práce. „Vysíláme jasný signál, že platit daně je normální, a že se nevyplatí je neplatit,“ dodal.

I proto se šéf ANO vyslovil pro zavedení většinového volebního systému v České republice, kdy jedna strana vládne a druhá je v opozici a dohlíží na ni. V příštích volbách chce proto dosáhnout takového výsledku, „abychom dali do pořádku i dění v jiných resortech, které teď nespravujeme“.

Stát řídili kmotři přes premiérovu milenku

Vicepremiér a ministr financí nešetřil ani předešlé vlády, které podle něj nebyly schopné definovat strategii země, národní zájmy a hodnoty. „Většina politiků se nezajímala o lidi. Starala se jen o sebe a svůj prospěch. Tento celý marasmus a politická arogance vyvrcholily tím, že stát řídili kmotři přes premiérovu milenku,“ řekl.

Naopak ANO podle něj po volbách ukázalo, že není krátkodobým projektem. „Nejsme výtahem k moci, ale nejsme ani klasická politická strana, kde si musíte kariéru vysedět,“ popsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám