Hlavní obsah

Dolejš se distancoval od výstavy o Kim Čong-ilovi v sídle KSČM. Není to akce strany, tvrdí

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se za komunistickou stranu distancoval od výstavy, která mapuje život někdejšího severokorejského diktátora Kim Čong-ila a která je od úterý k vidění v pražském sídle komunistů. Podle něj se jedná o sólovou akci prvního místopředsedy ÚV KSČM Petra Šimůnka a nikoli o akci, k níž by se hlásila celá strana.

Zahájení výstavy o KLDR, uprostřed velvyslanec KLDR Kim Pchjong-il, vpravo Petr Šimůnek, 1. místopředseda ÚV KSČ

Článek

Dolejš uvedl, že ho informace o výstavě překvapila. Rozhodně ale odmítl, že by se jednalo o akci celé strany. „Nemuseli bychom se podobnými věcmi překvapovat, na druhou stranu je to akce, kterou zřejmě osobně dohodl pan Šimůnek s korejským zastupitelstvím a je to tedy tím pádem jeho věc. Rozhodně to není akce KSČM,“ řekl Novinkám.

„Neměly by tam vůbec figurovat naše symboly, to je nesmysl, protože to není naše akce,“ dodal.

S Šimůnkem bude chtít vedení strany mluvit, aby vysvětlil, jak vše vzniklo. Zatím se podle Dolejše neví, zda vedení strany bude trvat na odstranění expozice.

Výstava oslavuje život diktátora Kim Čong-ila

Výstava byla otevřena na počest příjezdu nového velvyslance KLDR v Praze Kim Pchjong-ila, který je nevlastním bratrem Kim Čong-ila a strýcem stávajícího severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Petr Šimůnek, první místopředseda ÚV KSČM, který výstavu zorganizoval a zahájil, si nemyslí, že by výstava měla být někomu trnem v oku. „Je to spíše výstava o životě lidí v KLDR,“ řekl Novinkám. „Pokud se někdo půjde na tu výstavu podívat, zjistí, že skutečně je to o tom, jakým způsobem lidé pracují a žijí v KLDR. Kdyby to byla nějaká politická výstava, tak neřeknu,“ dodal.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Výstava o KLDR

Na fotografiích je přitom vidět, že se výstava ve velké míře věnuje životu bývalého severokorejského diktátora, kterého západní zpravodajské služby charakterizovaly jako brutálního, náladového a nevypočitatelného paranoika, který je zodpovědný za pumový atentát na jihokorejskou vládní delegaci v Barmě v roce 1983 a výbuch jihokorejského letadla u barmského pobřeží (1987).

Šimůnek: Představitelé KLDR pro lidi něco udělali

Ani s tím ale Šimůnek nemá problém. „Můžeme si povídat o tom, kdo je diktátor, kdo není diktátor, kdo to dělá pro lidi. Myslím si, že materiál, který dodala KLDR, je skutečně o tom, že představitelé toho státu pro lidi něco udělali, a na těch fotografiích vidíte všechno, co KLDR v podmínkách, které má, dokázala,“ řekl.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Výstava v sídle KSČM

Na dotaz, zda tedy Kim Čong-ila hodnotí jako pozitivní postavu, řekl: „Je to člověk, který byl v čele KLDR, a výsledky té práce o něčem hovoří.“

„Každý stát má nějaká svá specifika, má nějaké své tradice, a myslím si, že když se podíváte na KLDR, tak za svými představiteli stojí,“ naznačil také Šimůnek. Podotkl, že když se baví s Korejci žijícími v Praze, vzpomínají prý na svou zemi v nejlepším.

Předseda KSČM Vojtěch Filip Novinkám řekl, že výstavu neviděl, a odmítl ji komentovat.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Výstava o KLDR v sídle KSČM

Reklama

Výběr článků

Načítám