Hlavní obsah

Překladiště munice u Vrbětic má sousedit s raketovým palivem, Bochemie je proti

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvoz munice a dalšího nebezpečného materiálu z areálu muničních skladů u Vlachovic-Vrbětic na Zlínsku může vážně ohrozit vyhrocení vztahu mezi složkami Integrovaného záchranného systému (IZS) a společností Bochemie, která v areálu chce obnovit provoz recyklace prošlého raketového paliva.

Foto: Policie ČR

Vybuchlý sklad ve Vrběticích

Článek

Kvůli usnadnění odvozu munice ze skladů, kterých je v areálu u Vrbětic celkem 27, chtějí podle Bochemie pyrotechnici a další složky IZS pro potřeby evidence a manipulace poblíž výrobních prostorů firmy vybudovat dočasné překladiště odvážené munice, tvrdí Bochemie.

„Z bezpečného pásma, ve kterém se nachází náš recyklační závod, by se mělo administrativním rozhodnutím stát skladiště munice. Znamená to, že nebudeme moci další měsíce obnovit výrobu v naší recyklační továrně? To je pro nás nepředstavitelné,“ uvedl generální ředitel společnosti Bochemie Miloslav Vodička.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Recyklace paliva raket stojí, škody rostou

Recyklační závod nevyrábí už od loňského října, kdy ve vlachovickém areálu zazněly první výbuchy munice. Zaměstnanci závodu, kterých je 19, jsou od té chvíle doma a pobírají stoprocentní náhradu mzdy. Bochemie nemůže přepracovávat vlhčené raketové palivo ani exportovat chloristan amonný. Neplní dohody s partnery ze zemí NATO a je vystavena škodám z nerealizovaných obchodů, které se každým dnem zvyšují.

„V případě, že u naší recyklační jednotky vznikne překladiště, nikdo nám neumožní vstoupit do našich výrobních prostorů a obnovit produkci. Budeme další týdny a měsíce v nucené odstávce a není jasné, kdo nám kdy vůbec bude schopen říci datum pro obnovení naší výroby,“ upozornil Vodička s tím, že firma se záměrem překladiště z těchto důvodů nesouhlasí a bude se snažit vyvolat zásadní jednání se státem a krajskými institucemi IZS, aby takto nebyla poškozována.

Technologie na recyklaci byla vybudována za zhruba 100 miliónů korun a získala podporu z dotačních titulů EU a českého státu.

Odjely nejméně tři kamióny s municí

Z vrbětického areálu odjely zatím nejméně tři kamióny s municí a výzbrojním materiálem. Vyskladňování začalo v pondělí. Materiál po kontrole odvážela společnost Excalibur Army.

První pondělní várka byla podle mluvčího Excalibur Army Andreje Čírtka určena zákazníkovi. „Část munice se může převážet i na Slovensko, kde jsou spolupracující podniky, které jsou součástí skupiny Excalibur Group, například VOP Nováky,“ uvedl Čírtek.

BEZ KOMENTÁŘE: Přesuny vojáků do VrběticVideo: Jiří Růžička, Právo

Policie už dříve uvedla, že vyskladňování objektů v areálu potrvá několik týdnů. Podle krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka se začalo pracovat ve skladech, které jsou nejdále od epicentra výbuchů. Fyzicky se kontroluje vše, co se ve skladech nachází, a teprve poté mohou firmy odvézt svůj materiál.

Stěhovat se bude až 15 tisíc tun materiálu

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice. V prosinci explodoval sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. Uzavřena zůstává silnice mezi Haluzicemi a Lipovou.

Okolí areálu je neprodyšně uzavřeno, na jeho střežení se vedle policie podílejí stovky vojáků české armády.

Podle údajů od velitele zásahu u Vrbětic, ředitele Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jaromíra Tkadlečka, čeká na stěhování z muničních skladů nejvýše 15 tisíc tun materiálu, z toho sedm až deset tisíc tun výbušnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám