Hlavní obsah

Zemanův tým si nepřál, aby prezidenta obsluhovali handicapovaní. Uklízet mohli

• Aktualizováno
Právo, Stáňa Seďová

Při návštěvě severních Čech zavítal v úterý prezident Miloš Zeman i do Krásné Lípy, aby zde s místními podnikateli poobědval v restauraci Křinického pivovaru. Vítalo ho zde i čtyřicet lidí, kteří mu přišli říci, že postižení jsou součástí naší společnosti.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Prezident při odjezdu z Krásné Lípy mluví s Miroslavem Čondou, jenž je zaměstnán v podniku, který Zeman navštívil. Prezidenta ale obsluhovat nesměl.

Článek

Jejich přítomnost byla o to pikantnější, že pivovar, který Miloš Zeman v úterý odpoledne navštívil, je sociálním podnikem, kde pracují také mentálně a tělesně postižení. Ty byste však v úterý v restauraci hledali marně. Aniž si to přáli, dostali volno.

Podle zdroje Práva totiž před pár týdny přijeli do Křinického pivovaru muži z hradní kanceláře kvůli zajištění bezpečnosti a přesnému naplánování průběhu oběda. Když však uviděli v restauraci obsluhovat ženu s pahýlem ruky a lehce mentálně postiženého muže, řekli, že tihle lidé obsluhovat prezidenta nebudou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Horník, Právo

Křínický pivovat je podnik, který zaměstnává lidi s tělesným i duševním postižením. V úterý ale do práce nemohli.

„Část našeho personálu jsou handicapovaní a na obsluhu prezidenta jsme z prezidentské kanceláře dostali nějaké požadavky a ty jsme museli splnit. Nebyli jsme s to zvládnout to vlastními silami, takže jsme se museli domluvit s hotelovou školou, která nám poskytla studenty, kteří obsluhovali,“ řekl Právu majitel pivovaru a restaurace Jan Srb.

Neobsluhoval jsem českého prezidenta

O 22 hostů se tak staralo při zhruba dvouhodinovém obědě 11 obsluhujících učňů z děčínské školy. Na otázku, proč nebyli přítomni stálí zaměstnanci podniku, reagoval majitel slovy: „Byl tu pouze najatý personál, nemohli jsme míchat náš personál se školou.“

Skuteční zaměstnanci pivovaru, včetně handicapovaných, byli povoláni až na úklid.

„Do práce půjdeme, až pan prezident odjede. Chápu, že mě nechtějí, že nejsem vyučen. Ale lidi tady si nás hrozně chválí, pracuji tam už rok a půl, od začátku, kdy otevřeli. Hosté i šéfové jsou s naší prací spokojeni. I s mojí kamarádkou, která nemá ruku. Mě mrzí, že nemůžu dát panu prezidentovi pivo a říct, že je domácí a kvalitní, tak jak to dělám vždycky,“ svěřil se Právu Miroslav Čonda, handicapovaný zaměstnanec pivovaru.

Foto: Petr Horník, Právo

Zaměstnanec pivovaru Miroslav Čonda, který prezidenta nesměl obsluhovat.

Ani místním, kteří se přišli na prezidentskou návštěvu podívat, se hradní pokyny nelíbily.

„Nedivím se, že tu ti lidé demonstrují. Jako slušný člověk to nedokážu pochopit. Přitom oba, i ta paní s jednou rukou, jsou skvělí, v létě zvládají obsluhovat i zahrádku a úplně perfektně. Nechápu, proč majitelům zakázali i jen to, aby tam byli. Vůbec se jim nedivím, že je to urazilo,“ rozčilovala se jedna z přihlížejících na Křinickém náměstí.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstranti v Krásné Lípě

Prezident se na dvouhodinové provolávání skupiny demonstrujících rozhodl při odjezdu přece jen reagovat. Smířlivým a přátelským tónem jim vysvětlil své tolik kontroverzní prohlášení o postižených dětech, které by se podle něj neměly vzdělávat ve stejných třídách jako ty normální, zdravé.

„Své tvrzení jsem mínil tak, že v takzvaných praktických třídách je dětí polovina a učitelé se jim mohou daleko více věnovat. Tyto děti by byly zároveň uchráněny tomu, aby se jim ty ostatní, normální, posmívaly,“ řekl Zeman poté, co si potřásl na pozdrav rukou právě s handicapovaným Miroslavem Čondou, který je při běžném provozu číšníkem v restauraci, kde obědval.

Neodpustil si však malé rýpnutí na adresu demonstrujících. „Kdybyste požádali hejtmana, aby sjednal diskusi s vámi, rád bych se jí zúčastnil. Nebo byli odvážní a přijeli do Varnsdorfu. Byli byste první, komu bych se věnoval. Je naopak dost trapné, když kvůli exhibici jednoho člověka necháte skupinu dětí dvě hodiny mrznout,“ řekl před odjezdem prezident, za což si vysloužil nadšené volání handicapovaných i zdravých protestujících, že nejsou děti.

Mluvčí Hradu vše popírá

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dopoledne vydal prohlášení, v němž uvádí: „Tvrzení v článku v dnešním vydání deníku Právo, že Kancelář prezidenta republiky vznesla požadavek, aby při pracovním obědě prezidenta republiky neobsluhovali hendikepovaní, je zcela lživé. Zdůrazňuji, že Kancelář prezidenta republiky žádný takový požadavek nevznesla. Naopak, při přípravě pracovního oběda byl jeho průběh osobně konzultován právě i se zmíněnou hendikepovanou paní. Je zřejmé, že cílem dezinformace deníku Právo je poškodit prezidenta republiky v očích veřejnosti.“

Redakce Práva však na správnosti své zprávy trvá. Nepopiratelnou skutečností v každém případě zůstává, že v době prezidentova oběda oba handicapovaní zaměstnanci restaurace nebyli na pracovišti, přestože jinak hosty obsluhují pravidelně a k jejich plné spokojenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám