Hlavní obsah

ANO a ČSSD chtějí, aby Stropnický skončil coby náměstek Krnáčové

– Praha

Pražské ANO a ČSSD žádají odchod náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice). Požadavek podle informací ČTK zástupci těchto stran zopakovali na pondělním koaličním jednání. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) má křehkou většinu jednoho hlasu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matěj Stropnický

Článek

Naposledy se to projevilo při hlasování zastupitelů ohledně tendru na odpady za 13 miliard korun. Stropnický pro návrh ruku nezdvihl. Koalici tehdy zachránila přeběhlice z TOP 09 Monika Krobová Hášová.

Členové vyjednávacích týmů koalice se k průběhu jednání nechtějí příliš vyjadřovat. Navenek se tváří jednotně.

"Je to plně v kompetenci Trojkoalice, oni si to musí vyřešit," vzkázal v úterý prostřednictvím mluvčí Petry Hrubé předseda klubu zastupitelů ANO Michal Hašek. Víc situaci nekomentoval. Trojkoalice oficiálně tvrdí, že za Stropnickým stojí. "Usnesli jsme tak na zastupitelském klubu," potvrdil radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice). "Náš program se shoduje s programem koalice, byla by proto škoda ji shodit," řekl na dotaz.

Nesoulad pražské koalice a neshody primátorky Adriany Krnáčové (za ANO) a Stropnického se projevily už na konci loňského roku zejména v otázce pražských stavebních předpisů.

Ve volbách vítězné hnutí ANO má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu 33 hlasů. ANO původně usilovalo o hlasy Pirátů, což se ale nepodařilo. Ve volbách druhá TOP 09, která do podzimu Praze vládla, skončila v opozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám