Hlavní obsah

Sobotka: Ve vedení ČSSD chci dvě ženy plus Zaorálka, Chovance a Starce

Právo, kab

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v nedělním pořadu Partie TV Prima prozradil, koho by si přál ve vedení ČSSD. Posílit by chtěl zastoupení žen: hovoří se o ministryni Michaele Marksové a náměstkyni ministerstva zdravotnictví Lence Teska Arnoštové. Sobotka by si zároveň přál, aby delegáti březnového sjezdu ČSSD zvolili do vedení ministry Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance a místopředsedu pro hospodaření Martina Starce.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Byl bych docela rád, kdybychom posílili zastoupení žen v sociální demokracii. Je to varianta, která je zajímavá,“ řekl Sobotka. „Také mi záleží na tom, aby ve vedení sociální demokracie zůstali lidé jako Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Martin Starec,“ dodal.

V případě, že delegáti volebního sjezdu jeho přání nevyslyší, bude to vnímat jako signál, že nemá takovou podporu, jakou by potřeboval k prosazování svého programu. I kdyby však do vedení ČSSD nebyli znovu zvoleni Sobotkovi ministři, pro premiéra to není důvod, aby je z vlády odvolal. „Byl by to signál, že jejich práce není v sociální demokracii vnímána jasným způsobem,“ vysvětlil.

„Ale já myslím, že takový signál nepřijde,“ podotkl. Dodal, že ve vedení by za užitečného považoval i ministra Jiřího Dienstbiera a šéfa Sněmovny Jana Hamáčka.

Zeman se s ČSSD rozchází

Sjezd bude podle Sobotky letos demokratičtější, než v minulosti, protože bude zastoupeno více než 700 delegátů. Prezidenta Miloše Zemana zvát na sjezd sociální demokracie nebude.

„Tohle bude sjezd sociálních demokratů. Je to prostor, který máme. Nezveme představitele jiných politických stran. Pana prezidenta jsme zvali v době, kdy byl zvolen,“ vysvětlil. Sociální demokraté se navíc s hlavou státu v leckterých programových bodech neshodnou.

„Já mám pocit, že pan prezident se stává více konzervativním. V době kampaně se profiloval více levicově.  Pan prezident sám odešel ze sociální demokracie. Řada názorů, které prezentuje, nejsou stanoviskem sociální demokracie,“ dodal s tím, že ani hnutí ANO Zemana na svůj kongres nezve.

Špatné čerpání dotací je problém, uznal premiér

Sobotka v pořadu zároveň bilancoval rok činnosti vlády. Za největší chybu považuje premiér nedostatečné čerpání evropských dotací – nezvládlo se vyčerpat devět miliard korun. Podle Sobotky však stav zavinily předchozí vlády Jiřího Rusnoka a Petra Nečase. Měly prý převést včas peníze z operačních programů, ze kterých se nečerpá, do programů, kde se čerpá.

S ministry vlády je spokojený. Domnívá se, že jejich časté střídání nepřináší nic dobrého. Škraloup má u Sobotky jen ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), která nepředložila některé zákony včas. Sobotkovi se zejména nelíbí, že stále nedala na stůl návrh, jak regulovat práci soukromých exekutorů.

Koaliční smlouvu Sobotka měnit nechce. „Je potřeba její body plnit, ne měnit,“ uvedl. Jedním z nejdůležitějších zákonů, které chce vláda letos předložit, je zákon o prokázání původu majetku. Retroaktivní zákon prý nebude, daňový poplatník ale bude muset vysvětlit, kde k nabytému majetku přišel.

Zopakoval, že vláda bude jednat o možném zvýšení daní z příjmu právnických osob, pokud ministerstvo financí nepředloží jiný způsob, kde ušetřit peníze. Podle Sobotky se zvýšení firemních daní bude muset učinit, pokud chce vláda dosáhnout v budoucnosti vyrovnaného rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám