Hlavní obsah

Aktivisté vzpomínali v Terezíně na oběti romského holokaustu

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manifestaci na uctění památky obětí romského holokaustu pořádalo v úterý na Národním hřbitově v Terezíně Česko-romské sdružení Konexe. Pietní akci záměrně naplánovalo na stejný den, kdy se ve městě koná vzpomínkové shromáždění u příležitosti 70. výročí osvobození vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Pieta za oběti romského holokaustu Video: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Příznivců sdružení Konexe, které mimo jiné dlouhodobě bojuje za zbourání prasečí farmy v Letech u Písku, se v nevlídném počasí sešel tucet. Evangelický farář přednesl modlitbu, zazněla romská píseň a pak účastníci položili u dřevěného kříže na hřbitově květiny a zapálili svíčky.

„V České republice jsou oběti holokaustu a genocidy rozdělovány do dvou kategorií. Památka a utrpení jedněch se vzpomíná se zaslouženou úctou a pietou. Utrpení druhé skupiny obětí se relativizuje, zpochybňuje a jejich památka je znevažována. Tou druhou skupinou obětí jsou především Romové,“ uvedl Miroslav Brož ze sdružení.

V Terezíně si státní představitelé připomínají osvobození vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi. Vzpomínkové akce pořádá Evropský židovský kongres ve spolupráci s Evropským parlamentem a státními institucemi České republiky.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Účastníci položili u dřevěného kříže na hřbitově květiny a zapálili svíčky.

„Do Osvětimi byli sváženi a následně v plynových komorách vražděni Romové z celé nacisty okupované Evropy. Čeští Romové, kteří dokázali přežít peklo táborů smrti provozovaných protektorátní vládou, byli do Osvětimi odvezeni také, přežil málokdo. V dnešní době je myslím velmi důležité, aby se během pietního setkání k osvobození Osvětimi mluvilo o romských obětech, vzpomínala se památka obětí i romského holokaustu,“ vysvětlil člen sdružení Josef Miker důvod, proč se Konexe rozhodla pořádat demonstraci v Terezíně právě v tento den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám