Hlavní obsah

Zeman je pro radikální opatření proti terorismu

Praha

Prezident Miloš Zeman na slavnostní recepci v Obecním domě naznačil, že v úterý přednese na fóru o holokaustu velmi radikální projev na téma opatření proti hrozbě nového holokaustu. Není podle něj dostatečné protestovat proti násilí a být solidární s jeho oběťmi. Bude prý mluvit o využití zbraní.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se zdraví s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem na slavnostní večeři.

Článek

Stejně jako se kdysi tehdejší americký prezident John Kennedy ve slavném projevu označil za Berlíňana, aby demonstroval svou příslušnost ke svobodnému světu, prohlásil se v pondělí Zeman v solidaritě se židovskou komunitou za Žida i za příslušníka dalších skupin, které se staly obětí násilí.

„Ale to nestačí. Nemůžeme vyjadřovat pouze naši solidaritu, nemůžeme ani jen organizovat protesty a demonstrace. Obávám se, že by to mohla být jistá forma nového appeasementu a nového pokrytectví,“ dodal prezident.

O čem bude prezident v úterý mluvit, naznačil už dnes po uctění památky obětí holokaustu v Terezíně. Novinářům řekl, že je pro razantnější opatření proti antisemitismu a radikálnímu islámu než jen posílení legislativy, o němž diskutují účastníci pražského fóra. Plánuje prý proto hovořit o zbraních proti mezinárodnímu terorismu. „Legislativa je krásná věc, ale legislativou teroristy neodzbrojíte,“ podotkl s tím, že armády potřebují nové moderní zbraně, jako třeba bezpilotní letouny.

„Hlavním cílem naší konference je hledat konkrétní a efektivní opatření proti hrozbě nového holokaustu. Protože toto bude i tématem mého zítřejšího (úterního) projevu, nebudu plýtvat vaším časem tento večer. Ale připravte se na velmi radikální proslov,“ řekl Zeman hostům na recepci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám