Hlavní obsah

V devíti letech získali evropský pohár v lezení, seznamte se s dvojčaty Bárou a Jáchymem

– Praha

Devítiletá Bára s Jáchymem Zítkovi jsou dvojčata pocházející z pražských Čakovic. Už v tak útlém věku patří mezi nejúspěšnější lezce ve své věkové kategorii. Oběma se podařilo získat prestižní evropský pohár. I přesto, že mají teprve devět let, přesně vědí, kam směřují a mají plno plánů do budoucna.

Dvojčata Bára a Jáchym patří ve svých devíti letech mezi nejlepší české lezce Video: Novinky

 
Článek

„My jsme zkoušeli různé sporty, ale nic nás nějak nebavilo. To se tátovi nelíbilo. Až když jsme šli na lezení, tak to nás jediné bavilo. Nejdřív jsme začali chodit do takových kroužků, kde byla spousta dětí. Táta pak řekl, že lezeme hezky a že by byla škoda lozit jen v těch kurzech. Tak si nás vzal a trénoval nás sám,“ popisuje své lezecké začátky Bára.

S prvními krůčky lezectví, které je základem pro pozdější horolezectví, se oba seznámili již v šesti letech. Ze začátku měli oba dva trošku obavy a nebyli si úplně svou technikou jistí.

„Já jsem se bál, že nějak spadnu a přepadnu ze sedáku. Bál jsem se také lézt úplně nahoru. Teď už je to v pohodě,“ vzpomíná Jáchym na své první zkušenosti.

Foto: Petr Zítek

Jáchym při přelezu v horách

Tréninky jsou velmi náročné a i tady je důležitá pravidelnost. Bára s Jáchymem trénují prakticky obden. Než začne člověk vůbec s boulderingem, je důležité mít speciální vybavení, které je k tomuto sportu nezbytné. To se skládá z horolezeckého sedacího úvazku, nesmí chybět speciální lezecká obuv a pytlík s magnéziem, mezi horolezci často přezdívaný také maglajz pytlík.

Bára s Jáchymem za svou poměrně krátkou lezeckou kariéru dosáhli spousty úspěchů, které rozhodně stojí za povšimnutí. Jejich sbírka ocenění a pohárů se  rozrůstá rychlostí blesku. Kromě řady tuzemských ocenění získala tato dvojice prozatím tu největší výhru a to Evropský pohár. Jednalo se o sérii pěti závodů v Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku, Itálii a Německu a všude obhájili první místo.

Foto: Petr Zítek

Devítiletá Bára při přelezu v horách

Mezi další úspěchy patří například Bářino prvenství na mistrovství České republiky či společné zlato na mistrovství v boulderech ve Slaném.

„My bychom hrozně rádi jeli do Španělska. To je teď můj cíl. Prostě ten svůj cíl přelezu, pak dva týdny nic a pak si říkám, to se mi líbí a to je můj další cíl,“ říká Bára Zítková.

„Já bych chtěl třeba za takových deset let hrozně rád jezdit různě po ostrovech, kde bych lozil a dělal i další sporty,“ směje se Jáchym.

Kromě lezení se Bára s Jáchymem věnují jízdě na koni, rádi chodí plavat, rybaří a tráví čas s kamarády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám