Hlavní obsah

Pětina Horního Jiřetína by mohla padnout kvůli uhlí

Novinky, jas

Otázka prolomení limitů těžby v severočeských hnědouhelných dolech se po letech relativního klidu znovu stává ožehavým tématem. Vláda by v souvislosti s projednáváním surovinové politiky měla rozhodnout o tom, zda a za jakých podmínek budou limity stanovené v roce 1991 prolomeny.

Foto: Profimedia.cz

Pohled do krajiny od Horního Jiřetína

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu v čele s Janem Mládkem (ČSSD) vypracovalo celkem čtyři varianty.

Vedle zachování statu quo a ponechání stávajících limitů by mohlo dojít k jejich úplnému prolomení, čemuž by padly za oběť obce Horní Jiřetín, který má přes dva tisíce obyvatel, a Černice, v nichž je necelá stovka domů.

Zbývající dvě varianty nabízejí částečné rozšíření těžby na dolu Československé armády (ČSA), což by však vedlo k bourání 170 domů v Horním Jiřetíně, nebo pouze rozšíření těžby na dole Bíliny, které by se nedotklo lidských sídel a zároveň by zajistilo prodloužení těžby namísto do roku 2030 až do roku 2055.

„U této varianty se totiž nejedná o prolomení limitů bez hranic. Jedná se o nastavení nového územního limitu, který respektuje přírodní podmínky, bezpečnost a majetek obyvatel,“ uvedl před pár dny Mládek při jednání se starosty okolních obcí s tím, že tato varianta mu připadá jako nejvhodnější.

Ve čtvrtek uvedl, že prodloužení těžby na dole Bílina vidí jako „minimální minimum“.

Odboráři prosazují bourání

Zatímco ekologové a obyvatelé dotčených obcí s prolamováním limitů nesouhlasí, odboráři se obávají, že by vláda nemusela dostat na stůl všechny vypracované varianty, ale jen dvě střední, počítající s rozšířením těžby na Bílině či ČSA. Odvolávají se přitom na zachování zaměstnanosti v regionu i ekonomické potřeby státu. [celá zpráva]

Varianty připravené ministerstvem průmyslu a obchodu
1Ponechání limitů stanovených v roce 1991, tj. bez dalšího rozšiřování těžby a dopadů na obce.
2Prolomení limitů na dole Bílina umožňující pokračování těžby do roku 2055. Bez dalších dopadů na obce.
3Prolomení limitů na dole Bílina a dílčí prolomení limitů na dole ČSA, což by si vyžádalo zbourání jižní části obce Horní Jiřetín.
4Prolomení limitů na dole Bílina i ČSA, které by znamenalo kompletní zbourání Horního Jiřetína i Černic.

Mládek ve čtvrtek nicméně uvedl, že vládě předloží všechny varianty.

Musíme vědět, kolik uhlí potřebujeme, žádá Brabec

Ministr životního prostředí  Richard Brabec (ANO) v České televizi řekl, že před rozhodnutím o případném prolomení limitů musí být jasné, zda ČR uhlí potřebuje. Připomněl, že z každoročně vytěžených 40 miliónů tun se pro potřeby tepláren využije pouze sedm miliónů.

„Pro mě je naprosto nepřijatelné to velké prolomení, protože pro to dneska nejsou žádné důvody, a zatím jsem neviděl žádné relevantní důvody ani pro kombinaci, o níž hovořil ministr Mládek,“ uvedl Brabec s poukazem na možnost dílčího prolomení těžby i na dole ČSA. „To by bylo komplikované ekonomicky i technicky,“ připomněl.

Těžba bez dohody s majiteli není možná

Prolomení limitů dlouhodobě podporuje i prezident Miloš Zeman. „Domnívám se, že vytěžení tohoto surovinového bohatství by vedlo k tomu, že by Česká republika v budoucnosti byla postavena jako méně závislá na vnějších energetických zdrojích,“ uvedl prezident při návštěvě Ústeckého kraje v říjnu 2013.

Zároveň připomněl, že zákon již neumožňuje vyvlastnění a počítá s dohodou mezi majiteli pozemků a těžaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám