Hlavní obsah

Válečný veterán Jiří Schams byl pohřben. Nad Prahou proletěly gripeny a vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Armáda i blízcí se ve čtvrtek ve strašnickém krematoriu rozloučili s válečným veteránem Jiřím Schamsem, jemuž přátelé přezdívali Regi. Voják se zkušenostmi z Afghánistánu, který se dokázal popasovat s těžkým zraněním z mise, zemřel minulý týden po těžké nemoci. Vedle účasti nejvyšších představitelů armády pohřeb doprovodil i přelet gripenů a bitevních vrtulníků.

S válečným veteránem Jiřím Schamsem se přišli rozloučit příbuzní, přátelé i armádní špičkyVideo: Novinky

 
Článek

Schams byl těžce zraněn v roce 2008 při vojenské misi v Afghánistánu jako člen ochranného týmu humanitárních pracovníků. Při útoku sebevražedného atentátníka tehdy zemřeli dva Dánové, čtyři Afghánci a velitel ochranného týmu Milan Štěrba.

Regiho zasáhlo mnoho střepin a několik týdnů byl v kómatu. Navzdory prognózám se později částečně zotavil. Postupem času dokázal s pomůckami sám chodit. Navzdory svému handicapu se stal iniciátorem nadace Regi Base, která se snaží pomáhat zraněným veteránům.

Foto: Michaela Feuereislová

Jiří Schams a Mirkem Lidinským (vpravo)

Zemřel minulý týden na rakovinu. Nemoc přišla podle spolupracovníků v době, kdy se začala zlepšovat jeho zranění. Podle ministerstva obrany bude Schams v květnu in memoriam povýšen.

Tento člověk zabojoval za nás všechny a za všechny hodnoty, které bychom měli umět sdílet
expremiér Jan Fischer

Pohřeb se uskutečnil v zaplněné velké síni strašnického krematoria s vojenskými poctami. U rakve držela stráž čestná jednotka, vojenská hudba zahrála státní hymnu. Během smutečních písní zazněly salvy. Na obřadu promluvil bývalý kaplan vojenské policie, zazněly také některé písně Daniela Landy s vojenskou tematikou. Před začátkem piety nad Strašnicemi přeletěla dvojice stíhacích letounů Jas-39 Gripen a dva bojové vrtulníky Mi-24.

Jeho vůle byla příkladná, připomněl Stropnický

„Je to příklad neuvěřitelné vůle, odhodlání splnit absolutně do důsledků svoji povinnost. Bohužel až po tu míru, kterou si nikdo nepřál,” připomněl osobnost Schamse ministr obrany Martin Stropnický (ANO).  „Byl to voják, který byl k sobě nesmírně náročný. Zachovával naprosto dokonalou životosprávu a byl puntičkář, co se týká například výstroje. Je paradox, že i při tomto způsobu života zemřel na tu nemoc, na kterou zemřel,“ dodal.

„Regiho vystihovala nejlépe slova jako kamarád, dobrý voják a bojovník. Když se mu stalo jeho zranění, tak s tím bojoval. Poté přišla zákeřná nemoc. Regi byl schopný bojovat s nepřítelem, kterého měl před sebou, ale bohužel boj s touto nemocí nevyhrál,“ řekl zástupce náčelníka Oddělení ochrany ministerstva obrany Tomáš Procházka.

„Byl to výjimečný člověk, nejen voják, ale i jako osobnost. Nikdy neztrácel smysl pro humor a víru v lidské živobytí. Tento člověk zabojoval za nás všechny a za všechny hodnoty, které bychom měli umět sdílet. On to uměl až do konce,“ připomněl expremiér Jan Fischer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám