Hlavní obsah

Zeman podporuje více peněz pro armádu, chce zejména boj s teroristy

Prezident Miloš Zeman, který v úterý navštívil 43. výsadkový prapor v Chrudimi, podle svých slov podporuje navýšení armádního rozpočtu. Peníze však musí být vynakládány účelně. Zeman vyzdvihl zejména boj s mezinárodním terorismem.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman se v Chrudimi setkal s vojáky ze 43. výsadkového praporu.

Článek

"Mělo by to platit o těch složkách armády, které budou určeny pro boj s mezinárodním terorismem, tedy které budou nasazovány v zahraničních misích. Nevidím důvod, abychom opět plýtvali prostředky na repasování tanků T-72, pořizování podzvukových bitevníků L-159 a podobně," uvedl Zeman, který je na návštěvě Pardubického kraje.

Podle něj lze těžko bojovat s teroristy dřívějšími prostředky. "Potřebujeme právě výsadkáře, speciální jednotky, bezpilotní letouny, protože teroristické základny jsou velmi mobilní, rychle se přemisťují a je nutné nebojovat proti nim tím, že obsazujete území, protože to je bezpředmětné, ale že se pokusíte zničit jejich výcvikovou základnu," řekl prezident.

Zmínil se i o vojácích, kteří prošli zahraničními misemi. Tito veteráni by podle něj mohli nalézt uplatnění v jiných ozbrojených složkách. "Bylo by velmi dobré, kdyby veteráni z Afghánistánu, budou-li mít ovšem zájem, pracovali i v Hradní stráži. Mimochodem, řada příslušníků Hradní stráže byla naopak nasazena v Afghánistánu," uvedl Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám