Hlavní obsah

Neumím si vysvětlit, jak by mohla žena uprchnout z obklíčeného obchodu, říká šéf URNA

Právo, Radka Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Útvaru rychlého nasazení (URNA) Libor Lochman v rozhovoru pro Právo hodnotil páteční zásah francouzských policistů proti třem teroristům v košer obchodě v Paříži a v tiskárně ve městě Dammartin-an-Goële.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Libor Lochman

Článek

Jak hodnotíte zásahy francouzských policistů jak v pařížském židovském obchodě, tak v tiskárně vůči bratrům Koachiovým a jejich výsledek?

Oba zásahy hodnotím pozitivně. V případě té tiskárny je vidět, že tam byl uzavřený okruh, měli tam uzávěry, takže bylo vidět, že jim nikdo neuteče. Jestli byla pravda, že to vypuklo tak, že vyběhli oba bratři a oni je při přestřelce zastřelili, tak jim tam nic jiného nemohli dělat.

V Paříži jim také nic jiného nezbývalo, protože to bylo navázané na výhrůžky, že pokud policie zaútočí na bratry, tak tamní pachatel začne střílet rukojmí. Nezbývalo, než zasáhnout.

Také je možnost, že zasáhli proto, že slyšeli, že střílí rukojmí. To já nevím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah v košer obchodě v Paříži (video neobsahuje zvuk)Video: Reuters

Dnes už víme, že ten zásah ve městě Dammartin-an-Goële byl nejspíš nutností, protože ti bratři vyšli ven a proti přesile začali střílet. Je otázka, jestli se snažili o útěk nebo o sebevraždu... Co si o tom myslíte?

Je to možné. Myslím si, že museli vědět, že celé místo je obklíčené, že nemohou prorazit. Je možné, že věděli, že zemřou jako mučedníci, jak tvrdili. My tomu říkáme sebevražda z rukou policisty. Spáchali sebevraždu tím, že je zastřelí policie.

V Paříži zásah trval dvě a půl minuty, v tiskárně prý 40 sekund. Jak to hodnotíte z tohoto hlediska?

Když někdo vyběhne z budovy, tak těm 40 vteřinám rozumím. Zásah v budově je logicky delší, protože musím počítat s tím, že vstup do ní musím nějak zajistit, ať už trhavinou nebo mechanickými prostředky.

Pak je nutné propátrat část budovy, dojde k přestřelce, útočník se může za něco schovat, takže si myslím, že ten čas je velice dobrý. Musíme brát v úvahu, že policisté musí postupovat obezřetně už kvůli rukojmím, že tam nemůžou vlítnout a střílet po všem, co se hne.

Bylo zveřejněno jedno video, kde je vidět, že se začíná zvedat roleta, otevřou se dveře a v ten okamžik začíná přestřelka. Je tam vidět, že na podlaze u vchodu leží mrtvý muž ještě předtím, než se začalo střílet. Dnes už je jasné, že Amedy Coulibaly se prý před smrtí v telefonickém rozhovoru s televizí svěřil, že na místě jsou čtyři mrtví a 17 dalších rukojmí včetně osmi žen. Také tamní prokurátor potvrdil, že oběti zemřely krátce poté, co Coulibaly vrhl do obchodu, tedy před zásahem policie...

Já to vnímám jako velice dobře. Myslím si, že ten zákrok byl úspěšný.

Poté, co policie obě místa prohledala, zjistila, že tam byly pasti. Jeden z bratrů měl na sobě nastražený granát a v obchodě našli řadu zatím nezapojených výbušnin. Počítáte s tím při takovém zásahu?

V této době už počítáme se vším možným. Všímáme si, kde jsou natažené různé věci a jsme obezřetní. Dokonce cvičíme i to, že má pachatel u sebe granát a má ho odjištěný. Trénujeme to, nicméně to je tak obtížná situace, že nikdy člověk nezaručí, že se něco nepřehlédne, nebo že se něco neiniciuje.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Policejní ostřelovači na střeše budov u tiskárny Dammartin-en-Goele, kde drží dva bratři rukojmí

Dokáže policista v těch řádech sekund rozpoznat, že ten člověk má na sobě granát a může být tedy nebezpečný nejen střelbou, ale i výbuchem? Dá se vůbec natrénovat, aby v té rychlosti policisté nejen zjistili, že má u sebe granát, ale i mířili jen na určitá místa?

Ano, natrénovat se to samozřejmě dá, i když nemusí to vždycky vyjít, ale to je přesně to, co jsem říkal. Trénujeme situace, kdy má útočník granát a mimo jiné i to, že se zakrývá a odkrývá zbraň, aby se omylem nezastřelilo rukojmí. Tam kolikrát musí policisté rozhodovat ne v sekundách, ale ve zlomcích sekund. Možné to je, aspoň při výcviku jsme to zvládali. Otázka je, jak to pak vypadá v reálné akci, kde je mnohem větší stres.

Na jaké profesionální výši jsou francouzské zásahové jednotky? Jejich praxi znáte ze společných cvičení.

Známe velice dobře jak četnickou jednotku GIGN, která má na starosti venkov a okolí, tak RAID, což je policejní jednotka zaměřená na zásahy ve velkých městech a letadlech. Naposledy jsme spolu cvičili v prosinci před necelým měsícem. Tyto dvě jednotky v Evropě patří ke špičce a v rámci EU jsou na velice dobré úrovni.

Mají hodně zákroků, o řadě z těch věcí se nepíše, ale když jsem tam byl naposledy v prosinci, tak říkali, že ten rok měli spousty zákroků, mají problém s muslimy. Rozhodně mají více zákroků než u nás.

Jak často s nimi cvičíte?

Jsme členy ATLASu, což je projekt Evropské unie, který sdružuje všechny policejní a četnické protiteroristické jednotky. V rámci toho se dvakrát ročně vidím s veliteli jednotek. Francouzská jednotka RAID je s námi ve společné pracovní skupině, takže kromě toho, že se vidíme jako velitelé, tak jsme spolu loni třikrát cvičili.

Některá cvičení jsou zaměřena třeba jen pro pyrotechniky nebo pro odstřelovače, které vedeme zrovna my Češi.

S jakými zahraničními jednotkami Češi nejčastěji cvičí?

V podstatě cvičíme se všemi evropskými jednotkami, ale především s Brity, Irskem, Severním Irskem, Francií, Itálií a belgickými, holandskými, rakouskými a německými jednotkami.

Co předchází takovému zásahu, co všechno je nutné zajistit? Například dá se vůbec zjistit, že útočníci jsou s někým v telefonickém kontaktu a domlouvají se na společném postupu a podmínkách vyjednávání? Máte takovou technickou podporu?

Takovou podporu dělají jiné útvary, ale samozřejmě ji vyžadujeme. Kromě informací, které se dají zjistit z okolí, pro nás je důležité zjistit, jak budova vypadá, kudy se do ní dá vstoupit, pokud to jde, tak zjistit, kde jsou v té budově lokalizovaní pachatelé a tak dále.

Další informace nám zjistí vyjednavač, který s těmi lidmi mluví. A pak jsou samozřejmě různé technické prostředky, které se dají nasadit.

Foto: Pařížská policejní prefektura

Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly

Na útěku je žena útočníka z židovského obchodu. Jak je možné, že žena, jejíž fotografie obletí svět, dokáže nepozorovaně uprchnout z obklíčeného obchodu? Ze zveřejněných videí je přitom patrné, že do obchodu vedou jen dva vchody, jeden hlavní a jeden zásobovací. Ta budova navíc byla neprodyšně obklíčená, a i kdyby utekla mezi rukojmími, nedovedu si představit, že by se dokázala zamaskovat tak, že ji nikdo nepozná a pak navíc, že by zmizela. Jak si to vysvětlujete?

Jedna z věcí, která se dělá při reálných akcí a cvičí, je ta, že rukojmí se nejprve zatknou jako potencionální pachatelé.

Zpravidla všechny rukojmí vyskládáme na zem a prohlídnou se, právě proto, aby se předešlo tomu, že se mezi ně zamíchá pachatel, což se občas ve světě stalo.

V tomto případě je otázka, jestli tam vůbec byla, protože jak říkáte správně, ten obchod byl obklíčen a já si nedovedu představit, že by z něho někdo vyběhl a policie si ho nevšimla a nezadržela ho. Takže já nevím, jestli tam vůbec byla. Neumím si to vysvětlit.

Co jsem zaznamenala, tak zaznělo svědectví žen, které se zamkly v chladicí místnosti, a ty údajně potvrdily, že tam byla, protože prý na ně klepala a přemlouvala je, aby šly nahoru.

Ano, to jsem taky četl a teď je otázka, v jaké fázi to bylo a jestli tam třeba ještě není vchod do domu, to nevím.

Pokud tam jsou pouhopouhé dva vchody, které vedou na ulici a ta žena tam byla v době, kdy ta budova byla obklíčená policií, tak si to nedovedu vysvětlit.

Vezmete si z událostí ve Francii nějaké poučení pro vaši práci?

Určitě, čekám, až se potkáme s veliteli v únoru nebo v březnu. Pokud jsou podobné akce, tak oni to vždy vyhodnotí pro všechny velitele, takže se dozvím bližší informace a z toho si samozřejmě něco vezmeme.

Mohl vůbec zásah policie skončit jinak než smrtí teroristů? Je možné říci, že šance na jejich přežití by byla v jiné zemi vyšší například kvůli jiné taktice policie?

Nemyslím si to. On se mě někdo ptal ještě před zákrokem, co si o tom myslím, a já jsem říkal, že si myslím, že to skončí tak, jak to skončilo.

Vím, že by bylo dobré, kdyby se útočníci chytili živí a možná se z nich dostaly nějaké informace, ale já jsem nepředpokládal, že to tak dopadne, protože tyhle akce takhle nedopadají.

Reklama

Výběr článků

Načítám