Hlavní obsah

Makléři k Mynářově vile: Pět a půl miliónu? Tolik by stál jen pozemek

Právo, jt
Praha

Realitní makléři se shodují, že cena 5,5 miliónu za nemovitost, kterou prezidentův kancléř Vratislav Mynář koupil od Víta Širokého, jenž je advokátem lobbisty Romana Janouška, je přinejmenším příznivá. Podle oficiální cenové mapy má cenu pěti a půl miliónu korun jen pozemek v pražských Strašnicích, na kterém vila stojí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vila v pražských Strašnicích, kterou koupil za 5,5 miliónu korun Vratislav Mynář.

Článek

Obvyklá cena v dané lokalitě za podobné parcely totiž dosahuje 7600 korun za metr čtvereční, přičemž rozloha Mynářova pozemku i s přilehlou zahradou je podle katastru nemovitostí 732 metrů čtverečních. Odpovídající cena by tak byla 5 miliónů a 563 tisíc korun.

Hodnota samotného domu se pak podle orientačního výpočtu pro účely stanovení výše daně z nabytí nemovitosti pohybuje vzhledem k jeho údajně špatnému technickému stavu na úrovni čtyř a půl miliónu korun. Vyplývá to ze stránek finanční správy, na kterých je možné tzv. směrnou hodnotu nemovitosti potřebnou pro výpočet daně na základě zadaných parametrů spočítat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V současnosti v této lokalitě lze cenu nemovitosti stanovit v rozmezí minimálně od sedmi do devíti miliónů,“ řekl Ondřej Málek z Re/Maxu.

„Pokud je vila před rekonstrukcí, pohybovala by se její cena mezi 12 až 16 milióny korun, možná i výše, v závislosti na stavu domu,“ citovaly HN jednatele realitky Tide Reality Pavla Velebila. Podle něj by se náklady na kompletní rekonstrukci mohly pohybovat kolem až šesti miliónů.

Vilu podle MfD kdysi majitelům mezi lety 1945–49 zkonfiskoval stát. Původně patřila Anně Andraschkové, rozené Hübnerové, mělo jít o ženu židovského původu, která zahynula při holokaustu.

Po válce ve vile bylo zdravotní středisko, později šlo o sídlo domu mládeže či pionýrů Prahy 10. V 90. letech fungovalo přízemí jako kreslírna, v patrech se vystřídalo několik firem. Jeden z majitelů deníku vypověděl, že dům byl na přelomu tisíciletí ve špatném stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám