Hlavní obsah

Pavla má v čele generálního štábu nahradit Bečvář

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O novém šéfovi armády je již jasno. Ve středu by měl být poslancům branného výboru představen kandidát na nového náčelníka generálního štábu. Podle informací Práva by armádního generála Petra Pavla měl nahradit jeho dosavadní zástupce generálporučík Josef Bečvář.

Foto: Jan Hrouda, Právo

Josef Bečvář na archivním snímku

Článek

O šéfovi armády je rozhodnuto již několik měsíců. Nasvědčovalo tomu i listopadové vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který na dotaz, zda by mohl Bečvář stát v čele generálního štábu, uvedl, že když ho v říjnu povyšoval na generálporučíka, tak vyslovil „prognostický výrok, že se těší na jeho perspektivní vývoj“.

Podle odborníků i politiků je Bečvář dobrá volba. „Generál Bečvář je dobrý voják a profesionál, věřím, že funkci zvládne dobře,“ řekl Právu předseda Sněmovny Jan Hamáček, který byl stínovým ministrem obrany v ČSSD.

Bečvář začínal v raketovém vojsku, skoro deset let vedl vojenskou policii, dvakrát byl vojenským přidělencem ve Francii.

Reklama

Související témata:

Související články

Čech se stal předsedou Vojenského výboru NATO

Náčelník českého generálního štábu Petr Pavel se stane novým předsedou Vojenského výboru NATO. Do funkce byl zvolen na jednání výboru v litevském Vilniusu....

Výběr článků

Načítám