Hlavní obsah

Demonstranti v Kyjevě podle Zemana volali Smrt Židům. Záznamy to ale nedokládají

Právo, Michael Švec

Chválu z Moskvy a kritiku z Kyjeva vyvolala nová série výroků prezidenta Miloše Zemana k situaci na Ukrajině. Panují ale pochyby, zda prezidentova slova popisující novoroční pochodňový pochod nacionalistů v Kyjevě mají plně oporu v realitě.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští nacionalisté s portrétem Stepana Bandery

Článek

Zeman v neděli pro stanici Frekvence 1 ostře kritizoval manifestaci k 106. výročí narození kontroverzní postavy ukrajinských dějin Stepana Bandery. „Viděl jsem videozáznam z manifestace několika tisíc lidí na Majdanu v Kyjevě, kteří šli s portrétem Stepana Bandery, mimochodem já jsem ten portrét viděl poprvé a on tak trošku vypadá jako Reinhard Heydrich, nu, a s heslem, které bylo Banderovo heslo a které ti demonstranti nebo manifestanti provolávali, a to heslo znělo: ‚Smrt Polákům, Židům a komunistům bez milosrdenství.‘ Konec citátu,“ prohlásil prezident.

„No, a bylo to organizováno naprosto stejně, jako byly nacistické pochodňové průvody, opakuji, událo se to prvního ledna 2015,“ dodal Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Hrad zdroj nesdělí

Jenže hesla, jak je Zeman citoval, nelze na záznamech dohledat. A Hrad zdroj, o nějž prezident opírá svou citaci hesel, sdělit nechce. „Pan prezident považuje za důležité proti ohňovému pochodu, ze kterého jsou k dispozici videozáznamy, vyslovit protest, a nikoli tuto akci bagatelizovat, nebo dokonce omlouvat, jak jsme v reakci na vyjádření ve Frekvenci 1 svědky,“ sdělil Právu mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že „blahosklonně přehlížet konání ohňového pochodu heroizujícího strůjce těchto hrůzných zločinů zavání skandálem“.

Účastníci pochodu, který pořádaly ultrapravicové strany Svoboda a Pravý sektor, provolávali prokazatelně hesla jako „Sláva národu, smrt nepřátelům!“, „Sláva Ukrajině, hrdinům sláva!“ nebo „Ukrajina nade vše!“. Skandování o „smrti Polákům, Židům a komunistům“ ale není zachyceno ani na dostupných záznamech z pochodu, které byly zveřejněny na serveru YouTube, ani je nezmiňují zahraniční média – včetně ruských. Ta přitom na projevy krajního nacionalismu na Ukrajině hned široce upozorňují.

Článek s podobným údajným heslem, jaké citoval český prezident, vydal pouze český vyhraněně proputinovský a protiamerický server CzechFreePress, a to jen několik hodin před Zemanovým rozhovorem. „Včera šel Kyjevem ohnivý pochod banderovců. Svět je infikován zločiny proti lidskosti; na počátku třetího tisíciletí propuká bezpočet krvavých válek, děsivou situaci má za sebou Ukrajina, kde se dál odehrávají hrůzné masakry v duchu banderovské tradice: „Národe! Věz! Moskva, Polsko, Maďaři, židovstvo – jsou tvoji nepřátelé. Likviduj je! Likviduj Židy, Poláky, komunisty, nič je bez milosrdenství…“ uvádí server.

„Kdo z nás by kdy tušil, že stejná slova hrůzy uslyšíme i v lednu 2015 na Ukrajině,“ doplnil server, aniž by to jakkoli doložil.

Ukrajinci: Klíčové jsou postoje české vlády

Prezident kromě odsouzení pochodu nacionalistů v rozhovoru pro sobotní Právo kritizoval i předsedu ukrajinské vlády Arsenije Jaceňuka, jehož vnímá jako „premiéra války“, a odmítl ukrajinskou revoluci označovat za demokratickou. [celá zpráva]

V Kyjevě tato slova vyvolala nevoli. Ukrajinská ambasáda v Praze Právu ovšem sdělila, že klíčové jsou pro ni postoje české vlády, jež se od Zemanových liší. „V souvislosti s posledními výroky prezidenta ČR Miloše Zemana o situaci v Ukrajině a osobnosti Stepana Bandery velvyslanectví Ukrajiny prohlašuje, že se ve vztazích s oficiální Prahou řídí oficiálním stanoviskem vlády ČR, jež spočívá v plné podpoře územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny a v němž není pochyb o účasti Ruska v konfliktu na východě Ukrajiny,“ uvedla. [celá zpráva]

Ambasáda se ale přitom kontroverzního Bandery zastala. „ZÚ považuje za vhodné zdůraznit, že navzdory možným rozdílům v názorech na Stepana Banderu je pro většinu Ukrajinců symbolem boje za svobodu a nezávislost země,“ doplnila Julija Kločková z velvyslanectví.

„Český Janukovyč“

Prezidenta ČR kritizovala i bývalá poslankyně nacionalistické strany Svoboda Iryna Farionová, která dříve sama proslula kontroverzními výroky. „Češi mají svého Janukovyče. Jmenuje se Zeman.“ [celá zpráva]

Později pak v reakci na slova o Banderovi Zemana označila za „putinoidního bídáka“.

Naopak v Rusku, kde obě Zemanova víkendová vystoupení citovala většina významných médií, vyvolala prezidentova slova kladné reakce: „Podle slov českého prezidenta M. Zemana je Jaceňuk ,premiérem války’ a Majdan nebyl ,žádnou demokratickou revolucí’. Trefa do černého,“ napsal na svém Twitteru vlivný šéf zahraničního výboru Dumy Alexej Puškov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám