Hlavní obsah

Poslanec Úsvitu kritizuje Okamuru za výroky o muslimech a USA

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Poslanec hnutí Úsvit Milan Šarapatka se v pondělí ohradil proti výrokům stranického šéfa Tomia Okamury z posledních dní. Vadí mu silně radikální tón těchto sdělení, proto se na protest rozhodl skončit se svou funkcí zahraničněpolitického odborníka Úsvitu. V poslaneckém klubu chce zatím zůstat.

Foto: archiv Úsvit, Právo

Milan Šarapatka

Článek

„Nejnovější vyjádření předsedy Tomia Okamury, která naprosto nepřijatelným způsobem zlehčují zásadní téma postoje k muslimské víře nebo přirovnávají politiku Spojených států amerických k nacistickému Německu, mě nutí ke krokům, které jasně vyjádří mé nesouhlasné stanovisko s takovými výroky,“ napsal Šarapatka v pondělním prohlášení.

Jeho stranický šéf Tomio Okamura je znám svými ostrými výroky ohledně prostupování jiných národů a kultur do České republiky a Evropy. Pomyslný pohár zřejmě přetekl poté, co se o víkendu ztotožnil s textem, který se tváří jako návod na potlačení radikálního islámu v České republice.

Autor tohoto textu, který je členem grémia hnutí Úsvit, v něm například nabádá, aby lidé chodili s prasaty kolem mešit, kam by prý bylo možné přestěhovat také bezdomovce. Radí také například nekupovat kebab.

Okamura sice v pondělí pro Novinky uvedl, že by volil mírnější dikci, ale v zásadě s textem souhlasí.

Šarapatka: Snažil jsem se Okamurovy názory kultivovat

„Reprezentuji klub hnutí Úsvit v zahraničním výboru Sněmovny a působím jako expert hnutí na otázky zahraniční politiky. Snažil jsem se cíleně formulovat zahraniční politiku vycházející z programových zásad Úsvitu. Tato snaha se mně po posledních vyjádřeních Tomia Okamury, která devalvují snahu všech, kteří se na práci hnutí Úsvit podílejí, jeví, bohužel, jako zcela bezpředmětná,“ konstatoval Šarapatka, kterému se nelíbí, že si od něj Okamura navzdory slibům nenechá ve svých zahraničněpolitických výrocích poradit.

„Po celou dobu vzájemné spolupráce jsem se snažil radikální zahraničněpolitické názory Tomia Okamury kultivovat. Po jeho dřívějších nešťastných prohlášeních jsem jej opakovaně žádal, aby se mnou konzultoval svá veřejná vystoupení k této oblasti. Vždy mi to slíbil, ovšem realita je, jak vidno, úplně jiná,“ uvedl poslanec.

Končí se zahraniční politikou Úsvitu

„Za těchto okolností je pro mě velmi složité dál budovat věrohodnou zahraniční politiku hnutí Úsvit. Proto jsem se na základě zkušeností posledních dní rozhodl, že se nebudu na práci poslaneckého klubu Úsvitu, ve smyslu vytváření zahraniční politiky hnutí, podílet,“ napsal.

Poslanecký klub hnutí zatím opouštět nehodlá. Stejně tak hodlá být nadále členem zahraničního výboru Sněmovny a podvýboru pro mezinárodní ekonomické vztahy.

Okamura: Neshodli se na formě

Okamura si Šarapatkovy výtky nebere osobně a celý problém chápe jako spor dvou bývalých diplomatů a nynějších zahraničněpolitických odborníků Úsvitu o formu této politiky. Zatímco Šarapatka podle něj rád volí diplomatický jazyk, Jiří Kobza, autor zmíněného textu, je podle Okamury člověk, který „volí méně diplomatický jazyk, když něco říká“.

Se Šarapatkou Okamura mluvil už v sobotu. „Milanovi se nelíbí ta forma, třeba ta prasátka a kebab, myslí si, že to problém zlehčuje a znevažuje. Ale máme absolutní shodu na programu,“ řekl Okamura Novinkám.

Zmíněný text způsobil mezi veřejností i některými politiky poprask. Například komunistická europoslankyně Kateřina Konečná k němu poznamenala, že je za hranou únosnosti. „Každé náboženství s sebou nese určitá specifika. A vzhledem k tomu, že je u nás nejen svoboda slova, ale i svoboda vyznávání náboženství, jeho vyjádření je pro tuto menšinu nejen urážející, ale i diskriminující. Může působit jako rozbuška křehkých vztahů, které se náš stát snaží budovat se všemi etnickými skupinami žijícími na území České republiky,“ uvedla pro Právo.

Zásadně se staví proti tomu, aby Okamura tímto způsobem nabádal občany k provokacím, které mohou spustit těžko zastavitelnou lavinu. „Identifikovat lidi podle barvy pleti, národnosti, oblečení, nerespektovat jejich vyznání, to už jsme jednou zažili a dodnes si pamatujeme, jaké hrůzy způsobil fašismus, který označil židovskou komunitu a následně ji poslal do koncentračních táborů,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Okamura: Češi, choďte s prasetem k mešitám

Tomio Okamura, šéf hnutí Úsvit, vydal rozsáhlý článek o islámu na svém facebookovém profilu. Radí Čechům, jak bránit ”dědictví našich předků před islámem”.

Výběr článků

Načítám