Hlavní obsah

Na severu Česka napadne až 30 centimetrů sněhu

V Krkonoších a Jizerských horách od sobotního večera do neděle večer napadne až 30 centimetrů sněhu. Sněžit, i když ne tak vydatně, bude i v celém Česku. Kvůli silnému větru se budou tvořit sněhové jazyky. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který upřesnil páteční výstrahu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Přes naše území bude postupovat k jihovýchodu frontální vlna. Za ní k nám po přední straně tlakové výše nad západní Evropou bude proudit studený vzduch od severu až severozápadu,” informovali meteorologové.

V Česku do neděle napadne většinou do sedmi centimetrů sněhu, na jihu a jihozápadě až deset centimetrů. Na horách připadne pět až 15 centimetrů, více na návětří hor. V nížinách bude sníh mokrý a bude odtávat, od vyšších poloh bude prachový.

"Kombinace prachového sněhu a silnějšího větru bude v polohách nad 500 metrů způsobovat místy tvorbu sněhových jazyků," uvedl ČHMÚ.

Meteorologové doporučují zimní výbavu a při cestách do hor i sněhové řetězy. Na horách by lidé měli sledovat informace horské služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám