Hlavní obsah

Zeman: Jaceňuk nechce mírové řešení, je premiérem války

Praha

Prezident Miloš Zeman se v exkluzivním rozhovoru pro Právo vrátil ke krizi na Ukrajině. Svržení prezidenta Janukovyče z loňského února nepovažuje za demokratickou revoluci a současného předsedu ukrajinské vlády Arsenije Jaceňuka označil za „premiéra války“. Zeman také mluvil o svém zdravotním stavu a zavtipkoval i na adresu demonstrantů s červenými kartami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Současná politika Kyjeva má podle prezidenta jakési dvě tváře. Jednu zosobňuje prezident Petro Porošenko, který „může být ´člověkem míru´“, druhou představuje předseda ukrajinské vlády, jenž k povstalcům na východě země zastává nekompromisní postoj.

„Soudě podle některých výroků premiéra Jaceňuka se domnívám, že je to spíše ´premiér války´, protože nechce mírové řešení, které doporučuje celá Evropská komise, ale chce tento problém rozhodnout silou,“ řekl Právu.

Zeman přiznal, že jeho názory na Rusko a Ukrajinu mohou mít vliv na klesající důvěru veřejnosti v prezidenta. Řada „špatně informovaných lidí“ lidí si ale podle něj představuje, že Ukrajina při svržení prezidenta Janukovyče z loňského února zažila něco podobného jako bývalé Československo v roce 1989.

„Domnívají se, že tam došlo k něčemu podobnému, jako byla u nás sametová revoluce... Majdan nebyla žádná demokratická revoluce, a domnívám se, že na Ukrajině probíhá občanská válka,“ zhodnotil Zeman.

„Protest proti opencard”

Prezident se v rozhovoru také vrátil k pražským protestům z letošního výročí 17. listopadu. A neodpustil si na adresu demonstrantů, kteří mu vystavili červené karty, drobný vtip.

„To byla demonstrace proti vyhozené miliardě korun za opencard, to proto protestující zvedali červené kartičky. Proč by koneckonců měli demonstrovat proti prezidentovi, který nekrade? Také bych jim doporučoval, aby 17. listopadu demonstrovali proti předražení tunelu Blanka a vzali si pro tento účel černé karty, protože v podzemí je tma,“ poznamenal Zeman v narážce na barvu karty opencard.

Cítí se dobře

Přes zdravotní problémy, které mu způsobuje lehká cukrovka, se prezident podle svých slov cítí téměř vždy dobře.

„Mám neuropatii dolních končetin od kotníků dolů, což mimo jiné znamená, že musím chodit o holi, abych nevrávoral a nezavdával tím podezření, že jsem permanentně opilý,“ popsal.

Nemoc mu ale nepůsobí bolesti.

Prezident v rozhovoru zhodnotil i své vánoční poselství, mluvil o hrozbě islamismu pro ČR a vrátil se také k Pussy Riot. Celé interview si můžete přečíst v sobotním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám