Hlavní obsah

Prezident Zeman v květnu navštíví Rusko

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v květnu navštíví Rusko u příležitosti oslav výročí konce II. světové války. Právu to v pátek potvrdil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pan prezident obdržel pozvánku na oslavy 70. výročí Dne vítězství, které se konají 9. května 2015 v Moskvě. Pan prezident toto pozvání přijal, stejně jako tomu bylo loni u příležitosti oslav vylodění v Normandii,“ řekl Ovčáček.

Prezident je kvůli událostem na Ukrajině částí veřejnosti i politiků kritizován za příliš vstřícný postoj vůči Moskvě. Zeman takovouto interpretaci odmítá a poukazuje na nutnost diplomatického řešení konfliktu.

Vztah k východní velmoci prý nemá být zatěžován terminologií studené války a „je zapotřebí hledat mírové řešení ukrajinského problému, nikoli řešení s pomocí zbraní“. [celá zpráva]

Pozvání státníků do Prahy

Prezident proti tomu pozval na leden k výročí osvobození koncentračního tábora v polské Osvětimi do České republiky představitele čtyř vítězných mocností druhé světové války včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Pozváni jsou i představitelé dalších států. [celá zpráva]

K výročí osvobození se v Praze a v Terezíně uskuteční dvoudenní mezinárodní fórum. Vzpomínkové akce se ve stejném termínu uskuteční rovněž v Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám