Hlavní obsah

Majitelům starších domů hrozí, že zaplatí za měřiče i milióny

Právo, Jiří Novotný

Obytné domy, napojené na centrální rozvody tepla a teplé vody, mají mít od 1. ledna nainstalovány měřiče tepla a vodoměry. To ovšem v některých případech znamená investici i několika miliónů korun, s čímž se majitelé domů ani bytová družstva a společenství vlastníků nechtějí smířit.

Foto: Profimedia.cz

Elektronický indikátor spotřeby tepla umístěný na radiátoru. Instaluje se v místech s více přívody tepla - tedy typicky více stoupačkami, což je běžné zejména v panelových domech.

Článek

„Novela zákona č. 406/ 2000 Sb, která tuto povinnost stanoví, byla sice přijata již v roce 2012, ale prováděcí předpis vydalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) až letos 7. listopadu. Nehledělo přitom na žádné naše připomínky,“ řekl v pondělí Právu Karel Polata ze správní rady Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v České republice (OSMD).

České zákony tvrdší než EU

Jak Palata upozornil, česká legislativa je v tomto případě mnohem tvrdší než direktiva Evropské unie.

Ta totiž omezuje povinnost instalovat nástroje k měření ústředního topení a teplé vody jen na případy, je-li to technicky proveditelné a nákladově efektivní.

„To určitě není případ tisíců domů postavených v letech první republiky. V nich jsou totiž přívody teplé vody vedeny do bytu ze dvou i tří stoupaček, jež jsou stavebně nepřístupné. Aby se teď vyhovělo vyhlášce MPO, musel by se změnit celý rozvod teplé vody činžovního domu, což znamená miliónové náklady. Něco takového lze provádět jen při kompletní generální opravě za podmínky vystěhování celého domu,“ uvedl Polata.

Apel na poslance

Zmíněná vyhláška se přitom netýká jen obytných domů, ale i škol, učilišť a kancelářských budov, v nichž je byť jen jediný služební byt. „I tam teď budou muset kvůli nedomyšlené vyhlášce instalovat měřiče tepla a vodoměry,“ konstatoval Polata.

Jak Právo informovalo 29. prosince, třebíčská společenství vlastníků bytů se chtějí se stížností na novelu zákona, přikazující instalovat v bytových domech poměrové měřiče tepla, obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Na dotaz Práva, jestli se k této stížnosti připojí i OSMD, odpověděl Polata: „Zřejmě ne, protože by to bylo na dlouhé lokty a vyhláška MPO začne platit hned po Novém roce. Se Svazem bytových družstev jsme se však už dohodli, že společně oslovíme poslance, aby co nejdříve iniciovali další novelu, která by umožnila instalovat měřiče pouze tam, kde je to z hlediska vynaložených nákladů skutečně efektivní.“

Inspekce bude zpočátku jen radit

Ministerstvo průmyslu a obchodu se takovou novelu vypracovat nechystá. Určitou útěchou ale je, že Státní energetická inspekce (SEI) nezačne hned po 1. lednu s plošnými kontrolami a sankciováním majitelů domů za neinstalování měřičů. Pokuty přitom mohou činit pro celý dům až 200 000 korun a jednotlivý byt bez měřičů až 50 000 Kč.

Ředitel odboru kontroly a úspor energie SEI Jan Teicher už dříve ujistil, že kontroloři budou nejdříve poskytovat majitelům domů rady a návody, jak vyhlášce v konkrétních případech dostát a měření zabezpečit. Pak vlastníkům poskytnou dostatek času na nápravu. Pokuty tedy mají být poslední možností, jak působit na ty majitele domů, kteří na předchozí domluvy a metodické rady SEI v přiměřeném čase nezareagují.

„To ovšem celý problém neřeší, pomohla by jen další legislativní změna. Z hlediska nákladů je přece jedno, jestli se dům bude muset kvůli rozvodům rozkopat celý hned, nebo až za půl roku,“ reagoval Polata na slibovanou toleranci SEI.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám