Hlavní obsah

Vlna mrazů odstartovala v Česku lyžařskou sezónu

Aktualizováno

Mrazivé počasí posledních dnů umožnilo uměle zasněžit sjezdovky na mnoha místech v České republice. Sněžná děla ve většině skiareálů jedou naplno. Zdá se, že lyžařská sezóna může konečně odstartovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve skiareálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně se už lyžuje

 
Článek

V pátek a v noci na sobotu napadlo v Beskydech místy až 10 cm sněhu. Teploty hluboko pod bodem mrazu umožňují výrobu technického sněhu. V některých areálech, kde se dosud nelyžovalo, se díky tomu vleky rozjedou ještě letos.

"Na horách je jasno, teploty kolem mínus deseti stupňů. Sněhová pokrývka se pohybuje od tří do 15 centimetrů. Nejvíce sněhu je na Lysé hoře," řekl v sobotu  dispečer Horské služby Beskydy.

V lyžařském středisku v Mostech u Jablunkova, které patří k největším v regionu, se letos ještě nelyžovalo. Situace by se do konce roku mohla změnit. "V noci na dnešek nám sjezdovka promrzla. Dnes jsme začali zasněžovat. Potřebujeme tak čtyři až pět dnů, abychom zahájili provoz," říká provozní střediska Jaroslav Bojko. Předpokládá, že první lyžaři se u nich svezou nejpozději na Silvestra.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Na svahu se čtyřsedačkovou lanovkou ve středisku Park Sportu v Hrubé Vodě na Olomoucku se 22. prosince lyžovalo. Na mnohých místech Olomouckého kraje se však kvůli nedostatku sněhu zatím ještě lyžovat nedá.

Naopak v Bílé je lyžařský areál v provozu už několik týdnů. Lyžuje se tam ale v hodně omezených podmínkách. "V provozu je jen jeden vlek a 400 metrů dlouhá sjezdovka. Mrzne, a tak můžeme zasněžovat. Nejpozději v pondělí spustíme lanovku a jednu velkou sjezdovku," řekl provozovatel areálu Jaroslav Vrzgula.

Podobná je situace i v nedalekém Mezivodí. I tam se v posledních dnech lyžovalo pouze v omezeném rozsahu. Nyní se ale vše připravuje na plnohodnotné spuštění zimního provozu.

Na Vysočině vypukne sezóna až v pondělí

Provozovatelé lyžařských areálů na Vysočině mohli díky celodenním mrazům opět spustit sněžná děla. Některé sjezdovky by mohly zahájit provoz už v pondělí. Reálně o tom uvažují na Šacberku u Jihlavy, na Křemešníku u Pelhřimova a Harusově kopci v Novém Městě na Moravě. Během příštího týdne by se lyžaři mohli dočkat i dalších sjezdovek.

Na Šacberku začali zasněžovat v pátek odpoledne. Sněžná děla jedou naplno, podle správce Pavla Havlíčka by už v neděli večer měla být na sjezdovce půlmetrová vrstva technického sněhu. Do pondělního rána by ji vlekaři měli zpracovat a upravit. "Jsem optimista, myslím, že je reálné v pondělí ráno začít lyžovat," řekl Havlíček.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto: V Královéhradeckém kraji je před vánočními svátky kvůli nedostatku sněhu v provozu pouze část lyžařských areálů, i v těch fungujících bylo možné lyžovat pouze na vyhrazených úsecích.

Na Harusově kopci už sněžná děla vyrobila přibližně polovinu potřebného sněhu. Podle správce Karla Klapače by se první lyžaři mohli na sjezdovku vydat už v pondělí. Lyžování by mělo v pondělí začít také v Jimramově na Žďársku a na Křemešníku. "Na rozlehlé sjezdovce v Lukách bude zasněžování trvat déle, ale díky mrazům pojedou sněžná děla nepřetržitě, a sezóna by mohla začít přibližně v polovině příštího týdne," uvedla správcová Magda Vaňková.

BEZ KOMENTÁŘE: Lyžaři na Medvědíně

Provozovatelé areálu Jalovec na Třebíčsku předpokládají, že na části sjezdovky by se mohlo začít lyžovat 30. prosince. Kolem Silvestra by mohla sezóna začít také na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Ve Svratce na Žďársku počítají se zahájením provozu během příštího víkendu.

O vánočních svátcích se letos na Vysočině nelyžovalo. Technický sníh, který se v některých areálech podařilo vyrobit začátkem prosince, kvůli teplému a deštivému počasí před Vánoci z větší části roztál. Správcové sjezdovek a vlekaři se proto spoléhali na předpověď naznačující, že by na Štěpána mohlo začít mrznout a výroba sněhu by se mohla obnovit.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Na svahu se čtyřsedačkovou lanovkou ve středisku Park Sportu v Hrubé Vodě na Olomoucku se na počátku týdne lyžovalo.

Na Vysočině jsou tři desítky sjezdovek. V minulé mírné zimě se na polovině z nich vůbec nelyžovalo. Otevřena byla jen střediska vybavená sněhovými děly. Nejvíc sjezdovek, a to 14, bylo v provozu na počátku února, pak se počasí pro lyžování zase zhoršilo.

Na Olomoucku se rozjely další vleky

V Olomouckém kraji se v sobotu rozjely další vleky. Lidé přijeli lyžovat do Hrubé Vody u Olomouce nebo do areálu v Branné na Šumpersku. Na sjezdovkách byly stovky lidí. Lyžařům přálo také slunečné počasí. Areály v kraji začaly díky ochlazení v pátek intenzivně zasněžovat.

"Dorazilo hodně lidí. Máme 30 až 60 centimetrů sněhu," řekl provozovatel areálu Branná Rostislav Procházka. V noci tam podle něho bylo -13 °C. "Teď už to budeme jen vylepšovat, zprovozníme i slalomový svah," podotkl Procházka. Areál zahajoval v regionu sezónu jako první. Od Štědrého dne však vleky kvůli oteplení stály.

Foto: David Taneček, ČTK

Lyžaři se nemohou dočkat zahájení nové sezóny.

Vleky se v sobotu rozjely také v Hrubé Vodě u Olomouce. "Jede hlavní sjezdovka, zasněžujeme dětský svah i další dvě sjezdovky. Jedna z nich i dětský pás by mohla být v provozu od neděle," uvedla pracovnice areálu. "Lidi by se dali počítat na stovky, je krásné slunečné počasí," podotkla.

Lyžuje se také v Koutech na Šumpersku, intenzivně zasněžují i ostatní areály. Například ve Ski areálu Myšák v Karlově by měla sezóna napodruhé začít v neděli. "Po nočních teplotách, které dosahovaly téměř -13 °C, jsme dokončili nejdelší modrou Family sjezdovku v údolí. Veškerou technologii přesunujeme na červenou sjezdovku FIS," píše se na internetových stránkách areálu. Sezónu letos areál zahájil 13. prosince, hned následující den ji kvůli oblevě přerušil.

Středočeské sjezdovky se otevřou možná už v pondělí

Lyžaři vyjedou na středočeské svahy možná už v pondělí. Provozovatelé většiny středočeských lyžařských areálů totiž spustili umělé zasněžování, což jim umožnilo současné mrazivé počasí. O spuštění vleků uvažují v pondělí či v úterý.

Zasněžování běží například v areálu Šibeniční vrch u Mnichovic nedaleko Prahy. Podle jeho provozovatele Jana Zenkla budou moci na svah vyjet nejpozději v úterý a lyžařská sezóna tak začne ještě před koncem roku. Předpověď počasí je příznivá i pro následující týden. "Přírodní sníh nepotřebujeme, hlavně teploty tak okolo mínus dvou stupňů," uvedl Zenkl, který už nyní pozoruje zájemce o bobování na svahu. Umělý sníh je ale nyní ještě mokrý, a proto zatím platí zákaz vstupu pod sněžná děla.

Foto: David Taneček, ČTK

Lyžařské středisko v Peci pod Sněžkou v Krkonoších (na snímku z 22. prosince) bylo i přes nepříznivé sněhové podmínky z velké části v provozu.

Také v Chotouni u Prahy sobotní noc přinesla ideální podmínky pro výrobu umělého sněhu. Po vyrobení musí sníh rozhrnout rolba a poté by měl ideálně ještě krátce uzrát, aby nebyl mokrý, a tak provozovatel střediska Jan Němeček plánuje spuštění vleku spíše na úterý. "Lidé už nám hodně telefonují, kdy začneme lyžovat," řekl. Protože letošní sezóna začíná se zpožděním, nebude se v Chotouni vyrábět tolik sněhu do zásoby a prioritou bude hlavně zahájení provozu.

Místy až 15 cm umělého sněhu už je na sjezdovce u největšího krajského střediska Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku. Provozovatel Jaroslav Krejčí v sobotu prhlásil, že o dni spuštění provozu se rozhodne v neděli večer, ale bude to nejpozději na Silvestra. "Situace se výrazně zlepšila, sezónu zahájíme v nejbližších dnech," uvedl.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Díky citelnému ochlazení a teplotám pod nulou mohli vlekaři v železnorudském areálu Ski&Bike Špičák zahájit zasněžování sjezdovek.

Provoz zatím nezahájily příbramská sjezdovka Padák ani ta v Kvasejovicích u Sedlce-Prčice. Provozovatel Kvasejovického areálu, kde není technika na umělé zasněžování, Petr Kroužil v sobotu vysvětlil, že na zahájení sezóny jsou připraveni a provoz může začít ze dne na den.

"Potřebovali bychom asi dvacet centimetrů hutnějšího sněhu," informoval. Podle něj je zájem turistů vysoký. "V případě, že napadne sníh i na běžecké trasy, bude to ještě lepší," dodal.

V Libereckém kraji se lyžuje na Benecku a Pasekách

V Libereckém kraji se v sobotu rozjely první vleky v krkonošském Benecku a v Pasekách nad Jizerou. V dalších střediscích využívají mrazivého počasí a sněhová děla tam jedou naplno, aby byly podmínky pro lyžaře co nejlepší. Už v neděli by se mělo lyžovat také v Bedřichově a na Severáku v Hraběticích, v Kořenově-Rejdicích nebo v desenském areálu v Černé Říčce. Nejdříve v pondělí se rozjede Harrachov.

"V Benecku máme zatím v provozu dva vleky, v neděli pustíme další a také lanovku," řekl starosta Benecka Jindřich Mejsnar. I když v Benecku napadlo v posledních dnech až 20 centimetrů přírodního sněhu, děla jedou naplno. Bez technického sněhu by nebylo na čem lyžovat. "Ještě před třemi dny tu byla zelené tráva, nevěřili jsme, že se nám to do konce roku vůbec podaří rozjet, teď už to přeci jen vypadá jako v zimě," dodal starosta.

Foto: David Taneček, ČTK

Jedním z areálů v Královéhradeckém kraji, který nabízí lyžování, je Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně.

První vlek se v sobotu rozjel i v nedalekých Pasekách nad Jizerou, na sjezdovce tam je kolem 30 cm sněhu a provozovatelé areálu dál intenzivně zasněžují. "Zatím jezdí jen malý vlek, dnes na něm bylo plno, v pondělí chceme rozjet sedačkovou lanovku," řekl v sobotu vedoucí střediska Martin Říha. Dětské vleky se už v neděli rozjedou také v jizerskohorských střediscích Bedřichov a Severák. "V pondělí chceme rozjet i Tanvaldský Špičák," informoval ředitel SKI Bižu Pavel Bažant.

Foto: David Taneček, ČTK

Milovníci zimních sportů se zatím musí spokojit s umělým sněhem.

Nejdříve v pondělí chtějí zahájit provoz ve sportovním areálu Harrachov. Už v sobotu ale tamní svahy brázdili navzdory zákazům první lyžaři nebo lidé na bobech a sáňkách, i když je to nebezpečné. "Potřebujeme ještě dva dny, abychom lyžařům nabídli dobré podmínky," vysvětlil vedoucí lanovky Milan Goč. V provozu bude zatím část kolem můstků. "Pak se soustředíme na zasněžování na Rýžovišti, máme před sebou ještě takových 110 dní zimní sezóny, tak se na to musíme dobře připravit," poznamenal.

Nový sníh umožnil podle Jizerské o.p.s. upravit i tratě pro běžkaře. První větší úpravu tratí provedli v noci na sobotu. Rolba vyjela v noci z Jizerky přes Panský dům, Mořinu, Knížecí Hraniční, Kristiánov, Krásnou Máří, Tetřeví boudy, Žďárek a Promenádní zpět na Panský dům. Skútr projel trasu z Bedřichova přes Hrabětice a Královku na Prezidentskou chatu. Další vyjel z Mariánské hory směrem na Čihadla. "Doporučujeme starší lyže a zvýšenou opatrnost z důvodu probíhající těžby dřev," uvádí Jizerské o.p.s.

Reklama

Výběr článků

Načítám