Hlavní obsah

Vláda schválila zákon, který má uchránit lesní školky

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Vláda na svém pondělním zasedání schválila novelu zákona o dětských skupinách, která zavádí dobrovolnou registraci subjektů provozujících alternativní formu předškolního vzdělávání. Novela má zejména ochránit lesní školky, které by jinak jen obtížně plnily nedávno schválené předpisy. Vláda ale bude chtít změny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Novinkám to potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Vláda souhlasila s poslaneckou novelou, ale s technicko- legislativními změnami,” napsala Novinkám.

Kabinet například požaduje přesnější vymezení dětské skupiny tak, aby jednoznačně nezahrnovala poskytovatele obvyklých volnočasových aktivit, uvedla ČTK. Ministři také upozornili, že by předloha bez úprav pasáží o daních bezdůvodně, čistě podle formálních kritérií, znevýhodnila podnikové a soukromé mateřské školy, soukromé jesle nebo dětská centra s mateřskou školou.

Dobrovolná registrace

Norma zavádí pro alternativní formy předškolní péče dobrovolnou registraci. Platí, že registrovaná zařízení budou moci uplatňovat daňová zvýhodnění, ta ostatní nikoli.

Předložení a následné schválení této novely bylo součástí dohody z letošního podzimu, kdy Sněmovna nechala projít zákon o dětských skupinách, ale pod podmínkou přijetí novely, která ochrání lesní školky a další alternativní formy předškolního vzdělávání. Samotný zákon o dětských skupinách totiž pro taková zařízení zavádí přísná pravidla, která by pro ně podle kritiků mohla být likvidační. [celá zpráva]

„Lesní mateřské školky a alternativní formy předškolní péče se tak nemusí bát o svoji existenci,“ komentoval novelu počátkem prosince předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám