Hlavní obsah

Pyrotechnici začali čistit vrbětický areál, munici zřejmě odvezou v lednu

Vlachovice (Zlínsko)
Aktualizováno

Pyrotechnici začali v pondělí dopoledne čistit areál a okolí muničních skladů ve Vrběticích. Už deset dní nedošlo k samovolnému výbuchu a uplynula tak bezpečnostní lhůta. Nebezpečnou munici zlikvidují přímo v uzavřeném areálu, zbytek bezpečně uskladní a připraví na převoz.

Foto: ČTK

Vojáci hlídají vrbětický areál.

Článek

Pyrotechnici nyní mohou vstoupit do vymezeného prostoru v okolí obou vybuchlých skladů. Areál budou čistit od munice rozmetané po výbuchu druhého skladu, který nastal 3. prosince.

Kromě úklidu příjezdových cest budou muset zkontrolovat neporušenost dalších skladů. Vybudují i místo pro otáčení nákladních automobilů a další techniky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pyrotechnici čistí lesy a louky v uzavřené oblasti. „S asanací prostoru začnou od těch nejzazších míst, na hranici stanoveného perimetru, a budou postupovat směrem dovnitř areálu. Rozházenou munici po výbuchu skladu číslo 12 odborně posoudí a vyhodnotí její nebezpečnost," řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Jak dlouho bude čištění areálu trvat, závisí na počasí a množství nalezené munice.

Podle Kozumplíkové bude areál připraven k odvozu munice během ledna. „Transportovat budeme pouze munici, která bude bezpečná k přepravě a dalšímu skladování nebo bezpečná k přepravě a zničení na jiném místě,” sdělila Kozumplíková.

Zábavní pyrotechnika vzbuzuje v okolí paniku

Policie zároveň požádala obyvatele okolních obcí o ohleduplnost při používání pyrotechniky při oslavách konce roku. „Každá rána, kterou z okolí muničních skladů zaslechnou obyvatelé přilehlých vesnic, v nich způsobuje strach a paniku,” podotkla policejní mluvčí

Poslední výbuch v této oblasti zazněl minulý pátek, od té doby byl v areálu klid. Žádné výbuchy se z ohraničeného a přísně střeženého prostoru neozvaly ani uplynulý víkend. Lhůta vypršela v neděli před 23:00.

První sklad s 58 tunami vojenského materiálu vybuchl 16. října, druhý sklad s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince. Sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group.

Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval 1000 tun výbušniny.

Reklama

Související témata:

Související články

V noci otřásaly Vrběticemi další exploze

Z areálu muničních skladů ve Vrběticích se v noci na sobotu opět ozvalo několik neřízených výbuchů. Poslední byl zaznamenán v pátek ve 22:45, řekla policejní...

Výběr článků

Načítám