Hlavní obsah

Vláda už dnes možná pohřbí Velkou cenu Brna

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet miliónů korun. To je suma, která může znamenat konec brněnské motocyklové Grand prix, která je léta součástí seriálu mistrovství světa silničních motocyklů. Budoucnost závodu je v rukou vlády, která má v pondělí rozhodnout o tom, zda chybějící milióny dodá.

Foto: Policie ČR

Letecký pohled na odstavné parkoviště a závodní okruh v Brně

Článek

Po letošním ročníku zůstal totiž třicetimiliónový dluh, který je nutné uhradit. Jinak hrozí, že španělská společnost Dorna, pořádající motocyklový šampionát, přestěhuje závod jinam. Nejspíš, jak se šušká, do Rakouska, které se o závod uchází.

Právo má zprávu ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). Závěr je jasný: „Vzhledem k nejasnostem týkajícím se osoby potenciálního příjemce dotace v současné době nelze dotaci ze státního rozpočtu poskytnout.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda již v červenci peníze na tzv. zalistovací poplatek pro španělského pořadatele, který rozhoduje o tom, zda závod bude zařazen do seriálu mistrovství světa, slíbila. Do věci se ale vložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který požádal o prošetření dotace ministerstvo školství.

Nenechám se kvůli motorkám v Brně zavřít
ministr školství Marcel Chládek

To se obrátilo na Evropskou komisi (EK), aby posoudila, zda nejde o tzv. nedovolenou veřejnou podporu. „Nenechám se kvůli motorkám v Brně zavřít,“ nechal se tehdy slyšet Chládek.

Z EK přišlo vyjádření, že bude-li příjemcem tak jako v minulosti Autoklub ČR (AK ČR), tedy nestátní nezisková organizace, pak je vše v pořádku. Pokud by ovšem jím nebyla nestátní nezisková organizace, pak by bylo nutné před rozhodnutím vlády nové vyjádření EK.

A v tom je problém. Pořadatelem akce není AK ČR, který je jen zprostředkovatelem dotace, ale brněnská obchodní společnost Automotodrom, která má smlouvu s Dornou. AK ČR každý rok uzavíral dohodu s oběma pořadateli – španělským a brněnským.

Bez uhrazení dluhu nebude rok 2015

„My jsme dohodu uzavírali vždy až poté, co jsme dotaci dostali. Už nás nebaví, že si nás někdo bere do úst, že to zdržujeme. Jsme připraveni peníze převzít a poskytnout je na uhrazení poplatku,“ řekl Právu prezident AK ČR Roman Ječmínek, podle kterého v dřívějších dohodách byla pasáž, že nebude-li zajištěn podíl na poplatku, který chodil přes AK ČR, pak Dorna může jeho zaplacení žádat po Automotodromu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brno patří v těchto dnech závodům motocyklové Velké ceny.

To nepřímo potvrdila již dříve šéfka této společnosti Ivana Ulmanová, podle které by neposkytnutí 30 miliónů vládou bylo pro Automotodrom likvidační.

Podle Ječmínka to vše může vést k ohrožení závodu v roce 2015. „Jednatel španělské společnosti již naznačil, že nebude-li uhrazen dluh, pak nechce jednat o příštím ročníku.“

Autoklub již poslal ministerstvu školství a tělovýchovy dvě žádosti o dotace na rok 2015. „Jihomoravský kraj žádá 40 miliónů a Automotodrom dokonce 84,5 miliónu. Bude záležet na tom, jak tyto žádosti posoudí ministerstvo,“ řekl Ječmínek.

Kvůli nevyjasněným vztahům mezi AK ČR a Automotodromem se Chládek již nechce podruhé obracet na EK. I kdyby to učinil, bude to trvat měsíce, protože EK bude zkoumat i „vzájemné právní vztahy příjemce dotace, pořadatele akce a mezinárodního pořadatele“.

Jihomoravský kraj bojuje

„Pokračování notifikačního procesu brání mj. právě nejistota ohledně žadatele o poskytnutí dotace, jehož součinnost je v notifikaci nepostradatelná,“ tvrdí ministr ve své zprávě.

Také Jihomoravský kraj se obává, že by o sportovní událost, která přináší miliónové zisky pro místní podnikatele a dělá dobré jméno regionu i celé ČR, přišel. Tlačí proto na vládu, aby milióny dala.

Aby předešli budoucím sporům o to, kdo bude příjemcem státní dotace, schválili ve čtvrtek krajští zastupitelé vznik krajské společnosti, která bude od roku 2016 oficiálně brněnský závod zaštiťovat. Měl by v ní mít zastoupení stát i město Brno. Peníze na zalistovací poplatek bude shánět kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám