Hlavní obsah

Žádná zima, počasí bude dál jako na jaře

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Nadcházející víkend bude teplotně nadprůměrný, naměříme až třináct stupňů a bude foukat čerstvý vítr. V pondělí 22. prosince začíná astronomická zima, počasí však bude připomínat všechno možné, jen ne Vánoce, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ve čtvrtek do Česka bude přicházet teplá fronta, která přinese nadprůměrné teploty mezi 8 až 12 stupni Celsia. Na většině území bude zataženo a bude vydatně pršet. „Déšť očekáváme i v horských oblastech, takže technický sníh, který je na sjezdovkách, bude tát,“ konstatovala Honsová.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude ve čtvrtek během dne zesilovat jihozápadní vítr na čerstvý, v nárazech může dosáhnout až 55 kilometrů v hodině.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Víkend bude větrný

Páteční počasí bude jaro připomínat ještě více. Ranní minima se budou pohybovat v rozmezí 9 až 5 °C, odpoledne se rtuť teploměru vyhoupne na 9 až 13 stupňů. „Na většině území bude zataženo, k večeru bude přibývat frontální oblačnost s deštěm,“ sdělila meteoroložka.

Vítr ještě zesílí, v nárazech až na 72 kilometrů v hodině. Na horách až na 90 kilometrů za hodinu. „Kvůli větru se nám i přes nadprůměrné teploty může zdát, že je chladno,“ vysvětlila Honsová.

Upozornění ČHMÚ
Vítr bude zesilovat v noci na pátek. V nárazech v nižších polohách může dosahovat rychlosti až 72 km/h, na horách kolem 90 km/h. „Čerstvý vítr bude na našem území převládat od pátku do úterý příštího týdne, kdy bude večer slábnout, uvedl Český hydrometeorologický ústav s tím, že může být vydána i výstraha.
Největší nárazy by mohly v nížinách v sobotu a v pondělí dosahovat rychlosti až 90 km/h a na horách až 110 km/h.

Během soboty nás čeká mírné ochlazení, ranní teploty klesnou na šest až dva stupně Celsia, odpoledne potom naměříme tři až sedm stupňů,“ řekla meteoroložka. Oblačnost bude proměnlivá, místy s deštěm, na horách potom během dne očekáváme přeháňky sněhové.

Nedělní teploty budou ráno mezi pěti až jedním stupněm, odpoledne naměříme tři až sedm stupňů. Na většině území bude oblačno až zataženo s občasným deštěm.

Na Štědrý den až sedm stupňů

V pondělí začíná astronomická zima a to přesně dvě minuty po půlnoci,“ informovala meteoroložka. Teploty ale zimu vůbec připomínat nebudou, odpoledne naměříme 9 až 13 stupňů Celsia a na většině území bude pršet. Obdobné počasí nás čeká také v úterý.

Na Štědrý den se mírně ochladí, rtuť teploměru klesne na 3 až 7 stupňů. Na horách bude sněžit, v nížinách však očekáváme déšť.

Reklama

Výběr článků

Načítám