Hlavní obsah

Zákon o státním zastupitelství se odkládá, Válková ho musí předělat

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O půl roku se oddálí vypracování nového zákona o státním zastupitelství. Návrh z dílny ministerstva spravedlnosti čeká přepracování do koaliční verze, kterou by měla vláda obdržet do června příštího roku. V pondělí se na tom dohodla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Článek

Ministerský návrh zákona čelil kritice nevládních organizací, opozice, ale i koaličních partnerů. Zatímco vládní partneři z KDU-ČSL a ČSSD po pátečním jednání s ministryní kritizovali dílčí části zákona, opozice hovořila o jednoznačné snaze ministerstva získat nad státními zástupci moc. „Pro koalici představují zásadní koncepční problém speciály,“ řekla Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Speciální státní zastupitelství zaměřená na závažné hospodářské a korupční kauzy měla podle návrhu vzniknout jako dvoustupňová paralelní soustava při krajských a vrchních státních zastupitelstvích, přičemž jejich vedoucí pracovníky by jmenoval přímo ministr spravedlnosti. Například podle senátora a protikorupčního aktivisty Václava Lásky by šlo o vyvedení korupčních kauz z kompetence soustavy státního zastupitelství zpět pod kontrolu politiků.

 Více času na přepracování

„Pokud jde o koncepci speciálů, můžeme možná ustoupit, ale ne zcela,“ uvedla Hrochová. „KDU ČSL navrhuje jednostupňový speciál při vrchním státním zastupitelství, pod dohledem Nejvyššího státního zástupce. ČSSD chce v podstatě také jeden speciál, jde tedy o to, najít konsensus, jak ho ukotvit,“ podotkla mluvčí.

Že zákon o státním zastupitelství dostane více času na zpracování, vyplynulo z pondělního jednání vlády, kde se sestavoval plán legislativních změn na rok 2015, a následné večerní schůzky ministryně Válkové s premiérem. Podle mluvčí ministerstva však není ve hře varianta, že by po vlně kritiky vůči návrhu zákona ministerstvo uvažovalo o jeho stažení a návratu k současnému platnému znění.

Pomůže nejvyšší státní zástupce

„Dohoda je taková, že se v souladu s protikorupční strategií pracuje na novém zákoně,“ uvedla Hrochová. Přípravy se má účastnit také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který v uplynulých dnech zaslal ministerstvu dopis se 44 připomínkami k navrhovanému zákonu.

„Budou probíhat jednání i za přítomnosti nejvyššího státního zástupce s cílem dojít ke kompromisní variantě, aby obě strany neměly pocit, že je něco blokováno,“ dodala Hrochová.

Reklama

Výběr článků

Načítám