Hlavní obsah

Česká matka, jíž norské úřady odebraly syny, podá v Norsku žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká matka Eva Michaláková, jíž norské úřady před třemi lety odebraly syny, se chystá v Norsku podat žalobu proti tamní sociální službě a požádat o svěření dětí do své péče. Její norské advokátky připravují příslušné právní kroky. Novinářům to v úterý řekla poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která kauzu sleduje.

Foto: Josef Koukal , Právo

Demonstrace před Emauzským opatstvím na podporu matky, které v Norsku odebrali děti.

Článek

Případem hochů by se měla odpoledne zabývat Sněmovna. Chalánková navrhne, aby dolní komora uložila vládě okamžitě jednat s norskou stranou a aby kabinet a prezident iniciovali i jednání o mezistátní smlouvě o ochraně dětí. Bratři Michalákovi i jejich matka mají české občanství.

„Je nepřípustné, aby sourozenci vyrůstali odděleně v cizích rodinách. V Norsku jsou pošlapávána práva českých občanů. Vláda musí přestat strkat hlavu do písku,” uvedla Chalánková.

Norská sociální služba Barnevern odebrala českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z pohlavního zneužívání. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. V únoru 2012 úřady rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé teď žije v jiné rodině.
Matka může syny vidět dvakrát ročně po dvou hodinách. Norské soudy její odvolání odmítly, loni v listopadu se obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten její stížnost ale nepřijal.

Chalánková Sněmovně dnes navrhne, aby zavázala vládu k okamžitému jednání s Norskem a požádala ho o vysvětlení, proč musí být hoši u pěstounů. Očekává, že kabinet norskou stranu osloví i s dotazem, jestli norské úřady uvažují o spolupráci s českými institucemi při svěření dětí do péče českých příbuzných. Podle poslankyně je také nezbytné, aby vláda a prezident iniciovali sjednání mezinárodní smlouvy o ochraně dětí. Chalánková věří, že její návrh zákonodárci podpoří.

Ohradila se proti tvrzení, že Česko nemůže nic podnikat, dokud matka nevyčerpala všechny opravné prostředky. Podle poslankyně jedinou možností je právě žaloba proti norské sociální službě, kterou je možné podávat každý rok. „Většinou je to zamítáno. Šance na úspěch je mizivá,” uvedla Chalánková.

Hlavou proti zdi, hodnotí možnosti právník

Podle českého právníka matky Pavla Hasenkopfa může Michaláková podat návrh, rozhodovat o něm bude krajská komise Barnevernu. Po zamítnutí se může žena obrátit na odvolací okresní soud, poté na soud dovolací. Pokud neuspěje, může to zkusit za rok.

„Je to věčná smyčka. Opravné prostředky nebudou vyčerpány do 18 let věku chlapců. Jako byste vráželi hlavou do zdi,” míní advokát.

Pod peticí na podporu matky a hochů je podle Chalánkové zhruba 9400 podpisů. Archy pořadatelé předají ve středu sněmovnímu petičnímu výboru. Na sbírkovém kontě, z něhož se budou platit norské advokátky, je kolem 300 000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám