Hlavní obsah

Premiéra babyboxu v Praze 6, našli tam chlapečka ještě s pupečníkem

Praha

Do babyboxu v Praze 6 někdo odložil novorozeného chlapečka. Dítě našla ostraha úřadu a ihned bylo převezeno do motolské nemocnice. Podle mluvčího Prahy 6 Adama Halmošiho by mělo být v pořádku.

Foto: MČ Praha 6

Starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář při předávání dítěte záchranné službě.

Článek

„Chlapeček byl nalezen 18:17 nahý, těsně po porodu a ještě s pupečníkem, nebyl u něj přiložen žádný vzkaz,“ řekl Novinkám Halmoši.

V Praze 6 se jedná o první odložené dítě, v Česku je to celkově 111. případ. Po celé zemi je zatím 63 babyboxů, kam mohou lidé anonymně umístit své zpravidla novorozené dítě.

Jméno po bývalém starostovi

„Chlapeček dostane jméno Tomáš Chalupa po bývalém starostovi městské části, který vznik babyboxu v budově radnice inicioval,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Babybox v Jilemnického ulici v Praze 6 funguje od léta 2010. Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace, a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se ženy nemusely bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám