Hlavní obsah

Kmoníček: Nižší alimenty? Státní úředník není hráč NHL

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček hovořil s deníkem Právo na téma výše výživného, na které si neúspěšně stěžoval u Ústavního soudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček

Článek

Ústavní soud zamítl vaši stížnost ohledně alimentů na dvě děti ve výši 30 tisíc korun měsíčně. Skutečně je jako ředitel zahraničního odboru na Hradě nemůžete platit?

To je na posouzení soudů. Za sebe mohu jen doplnit, že je to ve skutečnosti ne třicet, ale čtyřicet tisíc měsíčně vzhledem k výživnému nejen na děti, ale i na bývalou manželku. A že v české státní správě asi není úřednická pozice, která by umožňovala platit výživné ve výši 480 tisíc korun ročně. Státní úředník není hráč NHL.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Částka vznikla dohodou na základě mého dřívějšího čtyřnásobného příjmu v dolarech. V zahraničí se vydělává několikanásobek českého platu. To není jen případ diplomacie, ale v zásadě každé profese.

Obecný problém nastane, až když se vrátíte do Čech za český plat s vyměřenými závazky z dolarového platu ve zcela nerealistické výši. Navíc jsem byl trochu příliš intelektuál při vypořádání společného majetku v roce 2011.

Jak to myslíte, intelektuál?

Že jsem dle porozvodové dohody převedl na manželku byt, chatu, auto i naše celoživotní úspory v celkové hodnotě někde mezi sedmi až devíti milióny korun.

Sám jsem si nechal knihy. V realitě jsem tedy dnes já tím z bývalých partnerů, komu se výrazně snížila životní úroveň, neboť už nemám nic z výše zmíněného společného majetku. Jen navíc povinnost zaplatit dalších skoro půl miliónu ročně. To je ale soukromá záležitost.

Co jí zdaleka není, je fakt, že tyto podstatné informace jsou známy autorům mediálních výstupů, kteří je ze svého zpravodajství schválně vynechají, protože se jim nehodí do vytváření negativního obrázku. Když třeba tři dny komunikujete s Českou televizí, odpovídáte jim o víkendu poctivě i na hodně soukromé dotazy o vaší rodinné situaci a pak zjistíte, že jediné, co důsledně vůbec neuveřejní a všude pečlivě vystříhají, je právě popis toho, jak vůbec tato současná situace vznikla, nemůžete se ubránit pocitu úmyslu a cenzury.

Tvrdíte, že došlo k záměrnému vystřižení informace o mimosoudním vyrovnání?

Myslím, že po vystřižení jména pana Bakaly z projevu pana prezidenta jde prostě o další cenzurní zásah stejného typu.

Tady vůbec nejde o mě, bývalou manželku či finančně již zaopatřené děti, ale o další díl politické PR kampaně zaměřené nejen na prezidenta, ale i na členy jeho týmu. A že budu do ČT raději už chodit jenom „naživo“, protože tam jsem se za ta léta nikdy s ničím podobným nesetkal – to bylo vždy profesionální.

Mohla by mít kauza vašich alimentů dopad na ostatní pracovníky MZV?

Ano, a nejen na ně. Toto rozhodnutí soudů je přelomové. Nejen přes tisíc zaměstnanců ministerstva zahraničí, ale vlastně všichni, jejichž plat dnes v zahraničí dočasně několikanásobně převyšuje následný plat český, se na základě tohoto precedentu mohou dostat do situace, že jim české soudy odmítnou snížit výživné s argumentací, že se neměli do Čech vůbec vracet, a tím si sami sobě „dobrovolně snížit plat“.

Pokud se bude výživné nebude počítat z vašeho reálného platu, ale z platu, jaký byste teoreticky „mohl mít“, každý z nás přece může mít, měl nebo bude jednou mít podstatně vyšší plat v zahraničí.

Pokud vyrazíme touto slepou ulicí až do konce, začnou české soudy znemožňovat mnoha rozvedeným Čechům znovu pracovat v ČR, protože třeba v Německu by si jistě vydělali na vyšší alimenty – a nic je přece nenutí vracet se domů. Slovo absurdní se samo vkrádá na jazyk.

Vás vláda formálně odvolala, ale jistě to nebylo proti vaší vůli. Přece jen jste mohl prezidentovu nabídku odmítnout a zůstat v Austrálii, jak konstatovaly soudy.

To je přesně ono. Soud mě de facto odsoudil k tomu, abych v Austrálii zůstal. To je úplně kafkovské. Diplomacie je jako armáda. Můžete si v ní o rozkaz říci, ale nemůžete konat, dokud vám ho nedají.

Je to vláda a prezident, kdo vysílají a odvolávají velvyslance bez ohledu na jejich názor. Velvyslanec skončí za tři či čtyři roky, já jsem byl odvolán po dvou letech. Mohl jsem nabídku na práci na Hradě odmítnout a být odvolán později.

Jediné, co by to změnilo, by bylo, že bych se dnes o snížení výživného soudil z pozice referenta na MZV s platem nižším, než má ředitel hradního odboru. Žádná pozice státní správy neumožňuje platit půl miliónu výživného ročně z dřívějšího dolarového příjmu. A soudy by nás neměly vyhánět z domova do zahraničí za lépe honorovanou prací.

Reklama

Související témata:

Související články

Kmoníček neuspěl ve sporu o výživné na děti

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) se stížností proti odmítavému postoji soudů na snížení...

Výběr článků

Načítám