Hlavní obsah

Zveřejňujte vše, co se dá zveřejnit, poradil Farský starostům cestu k transparentnosti

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když už jsme jednou veřejná správa, tak ji musíme vykonávat veřejně, byl hlavní vzkaz poslance Jana Farského (TOP 09 a STAN) směrem k několika desítkám starostů z celé republiky, které se ve středu sešly ve Sněmovně na semináři o transparentnosti v obcích. Farský, do letoška dlouholetý starosta Semil, přítomným poradil, aby na úřadech zveřejňovali vše, co je v rámci zákona možné.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Jan Farský

Článek

„Cokoli není tajné ze zákona, bereme, že je veřejná informace,“ doporučil Farský na základě svých zkušeností ze Semil, které jako starosta vedl v letech 2006 až 2014, kdy jej nahradila Věra Blažková z hnutí ANO.

Podle Farského by se město mělo vést podle teze, že občané jsou akcionáři a starosta na čtyři roky zvoleným správcem města. Podotknul, že tato teze je starší než ta, „že stát se má řídit jako firma“, jak hlásá předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

Odkrývání všeho, co odkrýt jde

Klíčem k transparentnosti je podle Farského zejména odkrývání všech úředních údajů, které odkrýt jdou. „Když už je to jednou veřejná správa, tak ji musíme vykonávat veřejně,“ řekl s tím, že takový přístup rozhodně zvýší důvěru občanů: „Když nic neschováváte, tak není potřeba si myslet, že je co schovávat.“

Několika desítkám přítomných starostů z celé republiky Farský poradil zvýšit zapojení veřejnosti, například prostřednictvím veřejných projednávání, zpřístupněním záznamu z jednání zastupitelstva, prováděním anket či dotazníků a využívání moderní komunikace. Lidé by měli mít možnost maximálně se ptát a dozvídat se odpovědi na své dotazy. Měli by se také jednoduše dostávat k projednávaným materiálům.

K maximální transparentnosti při veřejných zakázkách zase podle něj napomůže povinné zveřejňování celého průběhu soutěže, stanovení minimálního počtu oslovených firem a používání objektivních kritérií, jako je cena provedení. Naopak obce by si podle něj měly dát pozor na takové korupční momenty, jako je účelové pořizovací plnění, kdy neexistuje faktická potřeba zakázky, pouze se taková zakázka hodí dané firmě. Zmínil také příklad z praxe, kdy se samy společnosti podílejí na přípravě zadávací dokumentace.

Nejtransparentnější je Orlová

Oldřich Kužílek z projektu Otevřete.cz doplnil, že by obce měly také poskytnout obyvatelům velmi podrobný rozpočet a umožnit jim zapojovat se během jeho přípravy do připomínkování. Stejně podrobné by měly být i informace o veřejných zakázkách. Obce by podle něj měly „zveřejňovat prakticky všechny smlouvy, seznam budov, pozemků v majetku města, nájemních smluv obecních pozemků“.

Na semináři vystoupil také Jiří Skuhrovec z Centra aplikované ekonomie, který představil projekt zIndex.cz, jenž hodnotil transparentnost obcí v letech 2011 až 2013. Autoři projektu v něm měřili na základě několika ukazatelů „odchylku od dobré praxe“. Nejlépe v daném šetření skončila Orlová, na opačném konci žebříčku byl Hodonín. Skuhrovec ale upozornil, že nízké hodnocení neznamená automaticky korupci nebo plýtvání veřejnými prostředky.

Nejčastějším proviněním podle něj bylo to, že se zakázky upravují nebo ruší krátce po vyhlášení, některé jsou neprůhledné a bez soutěže v jednacím řízení bez uveřejnění, polovina všech zakázek je podle Skuhrovce uveřejněná ve věstníku bez klíčových informací. 20 z 60 velkých měst se podle něj dopustilo v daném období závažného pochybení proti soutěži dle ÚOHS.

Někteří protestovali proti registru smluv

Řeč přišla také na zákon o registru smluv, který Farský prosazuje. Proti němu se na semináři vzbouřil starosta obce Vír u Svratky Ladislav Stalmach, podle kterého je tato norma „průšvih pro malé obce“. Odpůrcům zákona vadí, že norma přinese zejména zbytečnou byrokracii, která malé obce zahltí.

Stalmach se také zeptal, proč se zveřejňování smluv nemá vztahovat také na politické strany. Farský odpověděl, že toto navrhne v druhém čtení. „Každý zákon předkládáte proto, abyste k němu získal podporu. Já bych pod ním měl 165 podpisů před volbami a 78 po volbách, kdybych je tam dal. Ale samozřejmě v druhém čtení to navrhnu,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám