Hlavní obsah

Ústecká ČSSD překvapivě nezrušila buňku v Duchcově, která je v koalici s DSSS

Právo, ČTK, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Duchcovskou buňku ČSSD kvůli vzniku koalice s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) na svém pondělním jednání ústecký Krajský výkonný výbor sociálních demokratů překvapivě nezrušil.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Starosta Duchcova Zbyněk Šimbera z ČSSD.

Článek

Krajské vedení k tomu přitom před 14 dny vyzvalo grémium sociálních demokratů, kterému se vznik duchcovské koalice, na které se podílí i KSČM, vůbec nezamlouvá. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka po vzniku koalice řekl, že programové hodnoty ČSSD spolupráci se stranami, jako je DSSS, zcela vylučují.

V pondělí řekl, že na zrušení buňky trvá. "Jedinou adekvátní reakcí je zrušení místní organizace a odchod členů, kteří jednají proti principům a věrohodnosti ČSSD jako demokratické levicové strany," napsal Sobotka v sms z Izraele.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle krajského šéfa ČSSD Radka Scherfera si výbor podrobně prostudoval duchcovskou koaliční smlouvu a neshledal jí v rozporu s programovým prohlášením ČSSD. „Proto jsme buňku v Duchcově na zrušení nenavrhli,“ řekl Právu. Doplnil, že o zrušení organizace může rozhodnout sám ústřední výkonný výbor strany.

Krajský výbor neshledal ani žádný důvod, který by byl v rozporu se stanovami, proto ani nikoho z duchcovských členů nevyloučil.

Podle nového sociálnědemokratického starosty Duchcova Zbyňka Šimbery nešlo kvůli postojům jiných, ve volbách úspěšných uskupení sestavit koalici bez DSSS. Stranu za extremistickou nepovažuje. „DSSS je státem uznávaná, tudíž legální politická strana jako každá jiná,“ prohlásil již dříve.

V sedmičlenné radě Duchcova má ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM. Poslední místo připadlo DSSS.

Radním za DSSS je Svoboda odsouzený za podvod

V městské radě je za DSSS lídr její kandidátky Jindřich Svoboda, který ve městě svolával protiromské demonstrace. Protiromské nálady a protesty se loni v Duchcově rozhořely poté, co na ulici na manželský pár zaútočilo několik Romů. Soud v březnu potrestal pět lidí od roční podmínky do tříletého vězení. Podle verdiktu nemělo napadení rasový podtext. Loňská protestní červnová akce DSSS skončila střetem s policií.

Svoboda je také pravomocně odsouzený za podvod. Neoprávněně si účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám