Hlavní obsah

ODS znovu tíží koalice s komunisty

– Praha
Právo, Jan Martinek

ODS se po komunálních volbách opět musí zabývat problémem, který v dřívějších letech řešila na desítkách radnic: zejména v menších městech jsou její zastupitelé vstřícní ke spolupráci s komunisty. ODS má přitom usnesení, které takovou spolupráci zakazuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala.

Článek

Jak už Právo informovalo, ODS se s KSČM spojila ve třech radnicích na Karlovarsku, podobných mesaliancí bude ale víc.

„Zatím to vypadá, že se to týká maximálně deseti zastupitelstev,“ řekl Právu člen ODS, který nechtěl být jmenován. Dodal, že mnohdy jde nikoliv o přímou koalici ODS s KSČM, ale například o případy, kde členové ODS kandidovali za nezávislá místní hnutí. Což je právě případ Sokolova, o kterém Právo informovalo.

Dřív rušili bez milosti

Zmapovat spolupráci ODS s komunisty dostal na starost místopředseda ODS Martin Novotný. Ten Právu řekl, že analýzu chce předložit grémiu do týdne, pak se k ní vyjádří výkonná rada a republikový sněm ODS. „Do čtrnácti dnů zaujmeme jasné stanovisko,“ řekl Novotný Právu.

V roce 2011 výkonná rada ODS všech osmnáct místních sdružení, která se na radnicích paktovala s komunisty, bez milosti zrušila. Zda bude tak radikální i tentokrát, nechtěl Novotný předjímat.

„Ve vedení není vůle být k tomu vstřícní. Ale budeme postupovat individuálně, posuzovat to podle konkrétní situace, kde je například koaliční smlouva s přímou účastí našich členů – což je extrémní případ – či kde někdo z ODS kandidoval za místní subjekt,“ uvedl Novotný.

Připomněl ale, že grémium ODS nedávno přijalo další usnesení, ve kterém dalo najevo komunálním vyjednavačům, ať se jakéhokoliv bratříčkování s komunisty zdrží. „Vadí nám i to, kde to podporují skrytě,“ řekl Novotný. Takhle to například funguje na chebské radnici, kde ODS slíbila tichou podporu vznikající koalici ČSSD, KSČM a ANO 2011.

Podle Novotného je spolupráce ODS s komunisty záležitost spíše menších obcí. „Nemáme informace, že by k tomu docházelo ve větších městech nad deset tisíc obyvatel. Nejčastěji jsou takové případy v malých vesničkách, kde se nehraje na koalice a opozice a v zastupitelstvu jsou úplně všichni,“ sdělil Právu Novotný.

Nejsou v tom sami

Například v Teplé na Chebsku ODS uzavřela koalici s komunisty a nezávislými. Starostou byl zvolen komunista a jeho zástupcem šéf místní ODS. V radě je ještě jeden komunista a občanský demokrat.

Sporné povolební koalice nejsou jen doménou ODS: s komunisty si zadala i Strana svobodných občanů, která je na opačném konci politického spektra, která utvořila koalici s KSČM v Žatci. Vedení strany takové jednání ostře odsoudilo a podalo návrh na vyloučení současného starosty Žatce Aleše Jelínka.

ČSSD zase uzavřela v Duchcově koalici s extremistickou DSSS: předseda soc. dem a premiér Bohuslav Sobotka volá po zrušení buňky.

Reklama

Výběr článků

Načítám