Hlavní obsah

Do potravinové sbírky pro chudé se letos zapojí třikrát více obchodů než vloni

Novinky, zpe
Praha

V Česku je asi 15 procent obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Podpořit lidi v nouzi, jako jsou bezdomovci či matky samoživitelky, má Národní potravinová sbírka. Ta proběhne v sobotu 22. listopadu na 386 místech v České republice. Pořadatelé očekávají, že by se mohlo vybrat až 100 tun potravin.

BEZ KOMENTÁŘE: Spot Národní potravinové sbírky Video: Národní potravinová sbírka

 
Článek

Do druhého ročníku charitativní akce se zapojí třikrát více obchodů než vloni. „Na sbírce budou navíc spolupracovat dva tisíce dobrovolníků, což je dvojnásobný počet oproti loňsku,“ informovala ve středu Pavlína Kalousová z organizátorské platformy Byznys pro společnost.

Dobrovolníci budou v obchodech rozdávat letáčky s nákupním seznamem, aby lidé věděli, jaké potraviny koupit. „Na seznamech budou trvanlivé potraviny jako masové či ovocné konzervy nebo třeba čočka a rýže,“ sdělila Kalousová.

Potraviny, které zákazníci v obchodech nakoupí a darují je do sběrných košů, následně poputují do potravinových bank. Ty je skladují a rozdělují různým organizacím, které je předávají konkrétním lidem v nouzi.

Jídlo pro matky samoživitelky

„Balíčky potravin od nás často putují k rodinám, kde je matka samoživitelka a otec například neplatí alimenty,“ uvedla Petra Blažková z centra Motýlek, které poskytuje služby lidem v nepříznivé situaci.

„Potraviny také používáme například na projekt Společné vaření, kde se děti a mladiství ze špatných sociálních poměrů učí, jak uvařit plnohodnotné jídlo,“ dodala.

V loňském roce se při sbírce vybralo 66 tun potravin. „Očekávám, že letos bychom mohli překonat hranici sto tun,“ řekl Fabrice Martin Plichta z České federace potravinových bank.

Inspirace v zahraničí

Národní potravinová sbírka je inspirována podobnými akcemi v zahraničí. Někde však takové projekty organizují obchodní řetězce separátně. „My jsme chtěli udělat jednu velkou akci, která na problematiku upozorní a bude na ní spolupracovat více obchodních řetězců,“ vysvětlila Kalousová.

Lidé budou moci potraviny nakoupit a darovat ve větších i menších městech v obchodech Tesco, Kaufland, Penny Market, Albert, Globus a dm. Darovat je možné i online přes stránky www.damejidlo.cz. Do projektu přispěje i sedm potravinářských firem.

Kalousová ve středu oznámila, že stát umožní, aby základ daně v případě darovaných potravin byl blízký nule či zcela nulový.

„Jsme rádi, že jsme se s ministerstvem financí dohodli a vedení ministerstva změnu podpořilo. Nový přístup přinese více darovaných potravin ze strany obchodních řetězců a výrobců potravin“, uvedla Kalousová. Platforma Byznys pro společnost spolu s dalšími organizacemi stála i za iniciativou Potraviny pomáhají bez DPH.

Na organizaci Národní potravinové sbírky spolupracuje také Česká federace potravinových bank a Armáda spásy. Projekt se uskuteční pod záštitou ministerstva zemědělství Mariána Jurečky.

Další informace na www.potravinypomahaji.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám