Hlavní obsah

Zeman provokoval a poučoval podnikatele

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman s dalšími politiky debatoval na 12. ročníku Dne podnikatelů ČR. Jak na začátek oznámil, ve své řeči chtěl přítomné podnikatele provokovat. „Rád provokuji, protože provokace nutí k přemýšlení,“ řekl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva předseda Asociace malých a středních podnikatelů ČR Karel Havlíček, prezident Miloš Zeman a prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.

Článek

Zeman podle svých slov dělí podniky ne na velké, střední a malé, ale úspěšné a neúspěšné. „Mezi podnikateli funguje jakási vertikální mobilita, a ta jde obousměrně. Společnost New World Resources je takovým příkladem sestupné mobility. Na scéně se dlouho neudržíte, pokud neumíte podnikat, pokud nejste srdcař,“ rýpl si Zeman do magnáta Zdeňka Bakaly, kterého kritizoval už předtím na konferenci pořádané Hospodářskou komorou.

Úspěšný podnikatel by se měl podle Zemana vyznačovat asketickým způsobem života. „Před asi dvaceti lety jsem podnikatele vyzýval, aby nekupovali svým manželkám kožichy a šperky. Jejich manželky mě od té doby nenávidí. Dobrý podnikatel své zisky reinvestuje, nevyplácí v prvních letech žádné dividendy,“ kázal prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V následující diskuzi to od něj, ač nejmenováni, schytali i jeho nástupci v premiérském křesle, Vladimír Špidla a Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). „Snažme se každý rok snižovat státní dluh a berme si negativní příklad z těch, co říkali, že zdroje jsou, a nasekali deficit v době šestiprocentního hospodářského růstu,“ uvedl Zeman. Autorem výroku „zdroje jsou“ je Špidla, Sobotka byl v jeho vládě ministrem financí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš a vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová na Dni podnikatelů ČR.

Diskuze se účastnili i členové vlády, vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Babiš připomněl, že jeho hnutí uhájilo před soc.dem nezvyšování daní, chce ale zlepšit jejich výběr. „Zavedli jsme kontrolní výkaz DPH, který bude platit od roku 2016, chceme jít chorvatskou cestou elektronizace tržeb,“ řekl Babiš.

Šéf ANO pak pokračoval poměrně tvrdou rétorikou. „Nejsme levicová vláda, já jsem pravičák. Neshodneme se s ČSSD v tom, že rozhodně nechceme sociální stát typu Francie, kde se zadlužení blíží 100 procent HDP,“ řekl Babiš. „U prvního návrhu státního rozpočtu jsem byl velkorysý, protože jsme převzali stát v rozkladu. U toho druhého rozhodně tak velkorysý nebudu,“ řekl také.

Babiš se vysmál zálohám na výživné

Ministryni Michaele Marksové se znovu vysmál za její nápad zavést zálohované výživné, který je přitom v koaliční smlouvě.

„Paní ministryně stále něco vymýšlí, stále něco slibuje. Teď to je zálohované výživné. Stát má donutit neplatiče, aby platili, a ne platit za ně. To potom budeme podnikatelům platit faktury a pak zbankrotujeme. Stát tu není od toho, aby se postaral pro všechny,“ řekl Babiš.

Nelíbí se mu ani nápad „kurzarbeitu“, který chce MPSV rovněž zavést: zaměstnancům by se měla zkrátit pracovní doba, a dvacet procent ve formě ušlého zisku by jim měl uhradit stát. Firma by se pak měla zavázat, že nikoho ze zaměstnanců nepropustí. Takové opatření přijalo několik evropských zemí v dobách krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám